СБУ затримала коригувальника ракетних ударів по Бахмуту

97b5f81-screenshot-681

З початку повномасштабної агресії рф Служба безпеки нейтралізувала більше 1 тис. хакерських атак та кіберінцидентів, організованих окупантами проти ІТ-систем стратегічно важливих об’єктів України.

Крім того, заблоковано майже півтори тис. російських інтернет-ресурсів, які ворог використовував для проведення інформаційних диверсій і поширення кремлівської пропаганди.Серед останніх спецоперацій - у Києві кіберфахівці СБУ знешкодили злочинне угруповання, яке збувало дані щодо оборонних підприємств і спеціалізованих установ сфери зв’язку та захисту інформації. Отримані відомості вони продавали через анонімну інтернет-платформу даркнет.До складу злочинної групи входив працівник Державної податкової служби, який мав доступ до закритих баз даних українських підприємств.Свої «послуги» пропонували на тематичних форумах анонімної мережі за різні суми криптовалюти.

У Києві виявлено та нейтралізовано російську агентуру, яка розвідувала оборонні позиції ЗСУ і Тероборони, а також передавала агресору інформацію щодо суспільно-політичної обстановки (в т.ч. проукраїнських діячів культури, медіа тощо) в столиці та в області.Для обміну розвідданими та їх передачі кураторам з Москви використовували месенджери. Діяльність ворожих агентів координувала директорка однієї з київських шкіл. В разі захоплення столиці загарбники обіцяли їй посаду «міністра освіти» у лавах окупаційної адміністрації.Втім співробітники СБУ викрили агентурну групу і затримали її координатора.Наразі матеріали провадження скеровано до суду. Зрадниці загрожує покарання до 15 років позбавлення волі або довічне ув’язнення.

У Донецькій області затримано коригувальника ракетних обстрілів. Зловмисник збирав координати переміщення техніки і дислокації підрозділів ЗСУ в районі Бахмуту. Встановлено, що затриманим є рецидивіст, який тричі був засуджений за вчинення тяжких злочинів. Отримані геолокації він планував передати через месенджер на акаунт, зареєстрований на російський номер мобільного зв’язку. Правоохоронці затримали його під час спроби фото- та відеозйомки одного з українських військових об’єктів. Також за матеріалами СБУ повідомлено про підозру одному з пропагандистів терористичної організації «днр». Зрадник публічно підтримував повномасштабне вторгнення рф і просував ідеї так званої «русифікації Донбасу». Для поширення кремлівської пропаганди блогер створив канали на Youtube і в Тelegram. Наразі тривають комплексні заходи для їх блокування і притягнення зловмисника до відповідальності.

У Вінницькій області нейтралізовано два злочинних угруповання, які організували нелегальне переправлення за кордон українців призовного віку. Свої «послуги» зловмисники оцінювали від 3 до 8 тис. дол з клієнта. За ці суми вони «гарантували» переміщення через держкордон поза встановленими пунктами пропуску. дним з організаторів схеми виявився працівник Вінницької митниці.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: