Українські жінки у Польщі: працювати або повертатися

локдаун польща

Робота в Польщі стає ключовим елементом адаптації українських жінок, які переїхали в країну через війну і хочуть залишитися.

Економічна ситуація в країні спонукає урядовців шукати нові рішення для мотивації жінок йти на роботу, аби їм не довелося обирати між працевлаштуванням чи поверненням в Україну, де ситуація все ще небезпечна – вважають експерти аналітичного центру компанії з міжнародного працевлаштування Gremi Personal. 

Польський уряд взяв курс на інтеграцію біженок на ринок праці, запропонувавши ряд змін до закону про допомогу громадянам України. Його вже підписав Президент Анджей Дуда. Йдеться про нові рішення щодо ринку праці, догляду за дітьми і вивчення польської мови.

Згідно з даними Міністерства соціальної політики і родини Польщі, понад 270 тисяч біженців з України знайшли у Польщі роботу. Більшість з них – це жінки.  Якщо врахувати, що номер PESEL отримало трохи більш 500 тисяч біженок в продуктивному віці, то це десь половина. 

Решта жінок не працюють через необхідність догляду за дітьми, накопичені заощадження та безкоштовне житло, господарям якого держава поки що компенсує їхнє проживання у розмірі 40 злотих на добу за особу. Це покриває більшу частину вартості оренди, особливо в невеликих містах.

Але невдовзі ситуація може змінитися. У більшості біженців – тих, що приїхали до Польщі в лютому-березні, адже саме на початок війни припадає наймасовіша міграція – закінчується 120-денний строк державної компенсації за житло. Далі винаймати житло треба буде власним коштом. А ціни на ринку оренди ростуть – через високу інфляцію та великий попит. Ті біженці, які живуть в готелях, можуть залишитися без житла через початок туристичного сезону.

«У лютому-квітні багато поляків, власників квартир і готелів, селили українських біженців
безкоштовно на знак солідарності й підтримки. Але польська економіка теж має працювати і заробляти. Тому безплатного житла зараз обмаль. Це змушує біженців шукати його самостійно», – коментує директорка Департаменту рекрутації агенції працевлаштування Gremi Personal Анна Джоболда. 

Згідно з опитуванням польського Інституту ринкових і громадських досліджень (IBRIS), понад 70% опитаних поляків вважає працевлаштування необхідною умовою для того, щоб українці залишилися в країні. Це також пов'язано з погіршенням економічної ситуації в Польщі та добробуту польських родин.

Для тих, хто шукає роботу, Анна Джоболда радить :

  1. Звернути увагу на менші міста. Там дешевше житло і більше роботи, адже великі промислові підприємства здебільшого розташовані у вільних економічних зонах поза великими агломераціями.
  2. Шукати роботу з проживанням – більшість крупних агенцій працевлаштування надають таку можливість.
  3. Слідкувати за тим, які заходи щодо догляду за дітьми біженців пропонують конкретні місцеві адміністрації.
  4. Вчити польську мову – це серйозно підвищує шанси знайти кращу роботу. 
  5. Перекваліфіковуватися, тобто освоювати професії, що користуються попитом на ринку праці. Для цього для українських жінок відкривають спеціальні школи.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: