В Україні переходять на видачу антибіотиків за е-рецептом

лікиз

Наступного місяця, у серпні нинішнього, в українських аптеках продаватимуть антибіотики лише за електронним рецептом. Це ознаменує перший етап у впровадженні е-рецепта для всіх рецептурних препаратів в Україні.

Про це повідомили у Міністерстві охорони здоров'я країни.

Нововведення почне працювати в межах перехідного періоду в медичних закладах, що працюють з електронною системою охорони здоров'я (ЕСОЗ). Якщо ж медичний заклад, до якого ви звертаєтесь, не підключений до ЕСОЗ, лікар має виписати паперовий рецепт.

Електронний рецепт можна буде отримати у будь-якого лікаря без огляду на наявність декларації з сімейним лікарем. Необхідною умовою для отримання рецепта є реєстрація в ЕСОЗ: це можливо зробити, якщо зареєструватись на прийом до лікаря, або ж укласти декларацію з сімейним лікарем.

Придбати антибіотики за рецептом можна буде в будь-якій аптеці. Для цього потрібно показати фармацевту інформаційну довідку від лікаря. Крім того, за рецептом пацієнт зможе самостійно обрати торгову марку препарату, що містить призначену активну речовину.

Перехідний період з електронними рецептами на антибіотики триватиме до кінця року: за цей час медичні заклади та аптеки мають підготуватись до повноцінного переходу на видавання рецептурних ліків лише за е-рецептом. Коли ж антибіотики почнуть випускати вже тільки за е-рецептом — залежить від ситуації в країні.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: