Експозицію дитячих малюнків про війну в Україні та Другу світову війну покажуть у містах Польщі

1 АНОНС

Державний архів Польщі та український проєкт «Мамо, я бачу війну» презентують у Польщі серію виставок дитячих малюнків в рамках спільного польсько-українського архівного проєкту «Мамо, я не хочу війни».

У понад 25 польських містах відбудуться виставки малюнків польських дітей свідків Другої світової війни й німецької окупації та сучасні малюнки українських дітей, які стали жертвами російського вторгнення в Україну 2022 року.

Перші експозиції відбудуться 19 липня у таких містах: Мальборк, Ченстохова, Перемишль, Седльце, Кошалін, Гожув Вєлкі, Каліш, Кельце, Зелена Гура, Плоцьк, Торунь, Ольштин, Познань, Катовіце, Сувалькі та у Варшаві. 

«Діти бачать війну однаково – незалежно від того, в який час чи в якому місці відбуваються бойові дії. Тематика й образи на малюнках незмінні. Що тоді – в середині 20 століття, що тепер – на початку 21 століття, діти однаково переживають війну. Війну, якої вони не починали, але жертвами якої вони стали. Танки, літаки, окупанти, збройна боротьба на їхніх малюнках показують жах, який пережили чи переживають діти. Але у малюнках є й промінчик надії на майбутнє, на перемогу і мир»,розповідає генеральний директор Державних Архівів, доктор Павел Пєтржик.

Представлені на виставках фотографії – це реакція дітей на воєнні дії в їхніх країнах. Таким чином організатори проєкту прагнуть привернути більше уваги до жорстокої реальності, з якою зараз змушені зіткнутись десятки тисяч українських дітей через повномасштабне вторгнення росії.

Виставки будуть організована в багатолюдних місцях, аби якомога більше людей змогли її побачити. Вона матиме текстовий супровід трьома мовами – польською, українською та англійською.

«Ми дякуємо команді Державного архіву Польщі за відкритість та підтримку в реалізації проєкту. Ми хочемо, аби світ не звикав до війни в Україні, адже десятки тисяч українських дітей продовжують страждати та, на жаль, гинути від російської агресії. Проєкт «Мамо, я бачу війну!» про дитячі почуття та пережиті емоції. Від початку проєкту ми зібрали найбільшу у світі колекцію дитячих малюнків про війну – понад 14 тисяч робіт. А це понад 14 тисяч пережитих під час війни дитячих історій»,зазначив співініціатор проєкту «Мамо, я бачу війну» Данило Цьвок.

Команда проєкту «Мамо, я бачу війну!» створить з дитячих малюнків найбільший у світі маніфест-колаж, який назавжди збереже у цифровому просторі кожну дитячу історію та пережиту емоцію. А кошти, виручені від його продажу на цифровому NFT- аукціоні передадуть у фонд допомоги дітям, що постраждали від війни.

Ознайомитися з дитячими роботами можна на офіційних майданчиках проєкту: сайт, Facebook, Telegram, Instagram.

Проєкт «Мамо, я бачу війну»  в Україні реалізують ГО «Лабораторія первинного розміщення токенів. Україна», Український фонд стартапів, агенція публічних комунікацій Perfect PR, компанія GroundStorm media, компанія TA Ventures, ГО «Меморіал імені Василя Стуса», Навчально-науковий інститут права Київського національного університету імені Тараса Шевченка.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: