У липні в Європі зафіксували понад 5,6 мільйонів біженців з України

_124904496_gettyimages-1239995174

Станом на липень в Європі зафіксовано понад 5,6 мільйона вимушено переміщених українців.

Про це повідомили у Верховній Раді.

Близько 90% з них — жінки та діти. Ці категорії населення є більш вразливими до ризиків насильства та жорстокого поводження, включаючи торгівлю людьми, контрабанду та незаконне усиновлення.  Як країни Європи допомагають українцям.

Кошти ЄС для підтримки країн, які першими приймають біженців

Спричинена війною криза біженців викликала хвилю солідарності й мобілізації сил по всій Європі. ЄС і його держави-члени надають екстрену допомогу переміщеним особам і підтримку країнам, які межують з Україною.

24 березня євродепутати ухвалили пропозицію Комісії про «Згуртованість дій для біженців у Європі» (CARE) щодо перенаправлення доступних коштів у країни ЄС, які надають захист і притулок людям, що тікають від російської агресії. Це може включати додаткові 10 млрд євро з фонду REACT-EU, який був створений служити мостом між надзвичайними заходами у боротьбі з Covid і фондами згуртування.

Парламент також продовжив на рік (до середини 2024 року) період, протягом якого діють Фонд притулку, міграції й інтеграції та Фонд внутрішньої безпеки. Це продовження дозволить країнам ЄС терміново перерозподілити невикористані кошти, щоб упоратися з напливом біженців з України і, як очікується, вивільнить близько 420 млн євро на додаткову підтримку, таку як проживання, харчування, медичне обслуговування чи додатковий персонал.

Подальша допомога, як-от медичні товари, намети й генератори енергії, була надана сусіднім з Україною країнам через Механізм цивільного захисту ЄС, а медичні запаси --через RescEU.

Під час пленарного засідання 23-24 березня євродепутати погодилися надати Молдові фінансову допомогу для прийому біженців, а також надати макрофінансову допомогу для задоволення частини її потреб у зовнішньому фінансуванні.

23 червня парламент схвалив пакет підтримки на суму 400 мільйонів євро, щоб допомогти передовим державам-членам впоратися з терміновими заходами щодо міграції та управління кордонами. Кошти ЄС сприятимуть фінансуванню витрат на перший прийом та реєстрацію людей, які вимушено тікають з України, шляхом зміцнення Фонду надання притулку, міграції та інтеграції та Інструменту управління кордонами та візами.

Тимчасовий захист людей, які тікають з України

У резолюції, ухваленій на позачерговому пленарному засіданні 1 березня, Парламент підтримав активізацію Директиви про тимчасовий захист вперше з моменту набрання нею чинності у 2001 році. Метою директиви є надання негайного тимчасового захисту в ЄС особам, які втікають від війни в Україні, зокрема громадянам України, вихідцям з третіх країн, особам без громадянства або особам, які мають дозвіл на проживання в країні.

Це дозволяє переміщеним особам користуватися узгодженими правами в усьому ЄС, що включають дозвіл на проживання, доступ до ринку праці, житло, а також доступ до соціального забезпечення й медичної допомоги.

Євродепутати також погодилися дозволити українцям зі статусом тимчасового захисту продовжувати користуватися своїми водійськими правами в ЄС.

Понад 3,6 мільйона людей зареєструвалися для отримання тимчасового захисту або подали заявки на аналогічні національні механізми захисту в Європі.

9 березня євродепутати закликали ЄС створити належну міграційну систему, яка б дозволила розділити відповідальність за біженців.

Пакт ЄС про міграцію і притулок, стосовно якого ведуться переговори, передбачає механізм солідарності, який розподіляє відповідальність за захист між країнами ЄС, а також заходи реагування на масовий наплив мігрантів.

Управління зовнішніми кордонами ЄС

2 березня Єврокомісія оприлюднила нові рекомендації країнам ЄС для ефективного прийому біженців і підтримки прикордонників, які здійснюють контроль на кордонах з Україною, зокрема шляхом спрощення прикордонного контролю для вразливих груп населення і створення тимчасових пунктів перетину кордону.

Парламент також схвалив розгортання Європейського агентства прикордонної та берегової охорони (Frontex), щоб допомогти Молдові (яка не є членом ЄС) впоратися з величезним напливом людей, які перетинають кордон з боку України.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: