Перетворивши ЧАЕС на військову базу, окупанти вчинили акт ядерного тероризму, - СБУ

чаес
Фото з сайту volodymyrets.city

Служба безпеки України зібрала беззаперечні докази того, що підрозділи зс рф, які здійснили силове захоплення об’єктів «Чорнобильської АЕС» та контролювали їх у період з 24 лютого до 31 березня 2022 року, вчинили акт ядерного тероризму.

Про це заявили у відомстві 19 липня.

Попри те, що реактори не працюють, підприємство залишається величезним комплексом із трьома сховищами відпрацьованого ядерного палива та низкою майданчиків з радіоактивними відходами.

Перетворивши ЧАЕС на свою тимчасову військову базу, рф грубо порушила Женевську конвенцію, що прямо забороняє вчиняти напади на ядерні об’єкти в умовах збройного конфлікту, зазначили у СБУ.

Загарбники також порушили норми ядерної безпеки:

  • пошкодили приміщення та замінували територію;
  • унеможливили регулярний зовнішній моніторинг радіації та неперервне постачання запасних частин, палива та витратних матеріалів;
  • утримували персонал у стресових умовах, збільшуючи вірогідність професійних помилок.

Нагадуємо, російські окупаційні війська захопили ЧАЕС у перший день повномасштабної війни проти України, 24 березня. Працівники перебували у заручниках із мінімальним запасом продуктів та ліків. Вони підримували функціонування станції під дулами окупантів. Відомо, що більшість із колективу перебували на межі виснаження, втім люди бунтували, щоранку вмикаючи по гучномовцях Гімн України.

росіяни вийшли із ЧАЕС 31 березня.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: