Обвал гривні: що означає рішення НБУ підвищити курс

Currency
Фото: ua.depositphotos.com

Середній курс гривні на чорному ринку 21 липня обвалився майже на гривню порівняно з ранковими котируваннями і наразі коливається у межах 37,56-37,96 грн за долар.

Про це йдеться у даних сайту minfin.com.ua, finance.ua, пише ЕП.

Котирування гривні проти долара на чорному ринку на 12:40 становлять 37,56 - 37,96 за долар, хоча ще о 10 ранку, напередодні оголошення Нацбанком підвищити офіційний курс гривні на 25%, він становив 36,73-37,06 за долар. Днем раніше долар на чорному ринку можна було продати за 36,55 грн, а купити – за 36,73 грн.

Банки переважно поки що не відреагували на рішення НБУ, про що свідчать дані готівкового курсу в касах.

Так, 21 липня середні курси валют у касах банків був такими:

Долар США – 36,4 - 37,15  грн (курс на 20 липня – 36,5 - 37,1  грн);

Євро – 36,8 - 37,7 грн (курс на 20 липня – 36,7 - 37,6  грн).

У розрізі банків, Приватбанк пропонує курс долара на рівні 36,3-36,8 грн, Ощадбанк – 36,65-37,4 грн, Укрексімбанк – 36,8-37,7 грн, Райффайзен – 36,7-37,2 грн.

Банки, при цьому, дещо підвищили курс за безготівковими розрахунками у валюті (наприклад, при оплаті карткою за кордоном). Так, курс у Приватбанку становить 36,9 грн за долар, в Ощаді – 36,75 грн, в Укрексімбанку – 37,15 грн за долар, а в Універсал Банку (monobank) – 36,82 грн. 

Національний банк України з 9:00 21 липня 2022 року скорегував офіційний курс гривні до долара США на 25% до 36,5686 грн/дол США.

Також із 21 липня ліміт на зняття готівкової валюти з гривневих платіжних карток за кордоном змінено зі щомісячного у 50 тисяч гривень на щотижневий у 12,5 тисяч гривень. Щомісячний ліміт на P2P перекази громадян за кордон із гривневих карток зменшено зі 100 тисяч гривень (в еквіваленті) до 30 тисяч гривень (в еквіваленті).

Щомісячний ліміт на розрахунки за кордоном із використанням гривневих платіжних карток обмежено у розмірі 100 тисяч гривень з усіх гривневих рахунків клієнта в банку.

«Такий крок дасть змогу збільшити конкурентоспроможність українських виробників, зблизити курсові умови для різних груп бізнесу та населення та підтримати стійкість економіки в умовах війни», – повідомляють у НБУ.

Водночас зазначається, що офіційний курс гривні до долара є й надалі фіксованим.

«Фіксація курсу гривні на рівні 29,25 грн за 1 дол. США на початку війни допомогла забезпечити стабільну роботу фінансової системи. Механізм фіксації курсу є стабілізатором економіки в поточних умовах. Війна триває вже майже п'ять місяців, за які відбулися суттєві зміни в нашій та світовій економіці. В таких умовах офіційний курс гривні на рівні 24 лютого вже не відповідає реаліям та поступово втрачає роль якоря для очікувань. Ураховуючи це, Національний банк здійснює разову корекцію офіційного курсу гривні до долара США та фіксує його на рівні 36,5686 грн/дол. США. Новий рівень курсу стане якорем для економіки та додасть їй стійкості в умовах невизначеності. Продовження політики фіксованого курсу дасть змогу Національному банку зберегти контроль за динамікою інфляції, а також підтримувати безперебійну роботу фінансової системи. Це ключова передумова стабільного функціонування економіки, що є життєво необхідним в умовах війни», – наголосив голова НБУ Кирило Шевченко.

Євген Дубогриз, асоційований експерт у CASE Україна, екс-начальник управління макропруденційної політики в НБУ вважає виправданим і правильним крок НБУ щодо корегування офіційного курсу гривні.  Про це він написав на своїй сторінці у Фейсбуку.

«Нацбанк знову молодці і правильно на цей раз зробили. Я про курс 36,6. Зафіксувати курс на «локальних хаях» однозначно краще, ніж піднімати його поступово – наприклад, у травні до 32-33, потім – у червні, потім – у липні – це б створило, на мою думку, погані очікування, й знову б створило ті самі «множинні курси», на які всі так жалілися, з різних причин.

Тепер, якщо не станеться нічого дуже супернеочікуваного, до кінця року не буде потреби змінювати офіційний курс взагалі. Не буде значних розходжень між офіційним та «ринковим» курсами /ринковим у лапках, бо нема ринку через те, що нема вільного руху капіталу. Підніми НБУ курс в травні чи червні – така проблема виникла б. Зараз ні. Мені здається, курс на рівні 37 включає в себе всі негативні очікування з подорожчання долара, підвищення ставок у США та інших чинників «повзучої девальвації».

Тобто, як і у випадку із підвищенням ключової ставки на початку червня, Нацбанк просто визнав реальність такою, як вона є.

Чому не визнавав раніше, чому раніше не піднімав? Думаю, саме тому, що чекав тих самих «локальних хаїв», максимального значення «ринкового курса». Дочекався», – написав експерт.

Натомість економіст, фінансовий аналітик Віталій Шапран вважає помилкою обирати верхню межу готів кого ринку. Про це він сказав у коментарі РБК-Україна.

«Встановлений курсовий орієнтир 36,6 на мою думку не є вдалим, це скоріше верхня межа готівкового ринку. Зрозуміло що автори цієї позначки робили крок із запасом на очікування позитивних зрушень, але в мене є сумніви, що варто було обирати верхню межу готівкового ринку», – сказав Шапран.

Колишній міністр фінансів, президент Київської школи економіки, радник керівника Офісу Президента Тимофій Милованов переконаний, що центробанк пішов на корегування курсу через емісію.

«НБУ був змушений (як більшість економістів і говорили в останні тижні) привести офіційний курс до рівня ринкового. Ринковий курс змінювався через емісію. Якщо емісія продовжиться в значних обсягах, це буде не остання девальвація в наступні місяці.

Для того, щоби зменшити потреби в емісії, потрібно провести фіскальну консолідацію (зменшення непріоритетних видатків бюджету) та збільшити надходження від наших іноземних партнерів та друзів.

В цілому нас чекають складні часи в економіці. Готуйтесь. Українська економіка показала себе дивовижно стійкою під час війни, особливо на початку. Проте у стійкості є запас, і він не безкінечний. Війна триває, а запас закінчується. Все ж таки, економіка завжди адаптується до війни і при правильній економічній політиці уряду та НБУ, і за підтримки міжнародної спільноти економічна ситуація може бути прийнятною», – написав Милованов на своїй сторінці у Фейсбуку.

Фото: ua.depositphotos.com

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: