У Винниках знайшли оборонну конструкцію мідної доби

295590264_449098287223521_3452841144832346645_n

На горі Лисівка у Винниках, що на Львівщині, знайшли залишки оборонної конструкції у вигляді лінії частоколу часів енеоліту.

Знахідку «відкопала» археологічна експедиція Інституту українознавства ім. І. Крип'якевича НАН України, комунального закладу Львівської обласної ради «Історико-краєзнавчий музей» (м. Винники), Львівського національного університету ім. І. Франка та Інституту археології Жешувського університету, повідомляє голова комісії з питань бюджету та соціально-економічного розвитку ЛОР та колишній мер Винник Володимир Квурт.

Науковці вважають, що це одне з найдавніших захисних поселень енеолітичного часу на теренах заходу України.

І цінність цієї знахідки у тому, що вона свідчить про міжкультурні взаємозв'язки та контакти в добу міді, зокрема, між культурою лійчастого посуду та трипільським світом.

Культура лійчастого посуду є однією з найбільших європейських енеолітичних культур другої половини IV тисячоліття до нашої ери.

Її південно-східна межа проходить територіями сучасних Волинської та Львівської областей поруч з трипільською культурою.

Характерною особливістю вибору місць для заснування поселень культури лійчастого посуду є височини, які часто називаються горами. Одним з таких прикладів і є ряд селищ у Винниках, зокрема, й на горі Лисівка.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: