Лукашенко фактично ухвалив рішення про те, що він наступатиме, – воєнний експерт

56_main
Фото з відкритих джерел.

Ворог сьогодні дезорієнтований і не розуміє, звідки почнеться контрнаступ. Тому відбувається перегрупування сил.

Про це ІА Дивись.info сказав воєнний експерт, історик Михайло Жирохов.

Михайло Жирохов.

– Яка сьогодні обстановка на фронті, і як ворог перегруповує сили?

– росіяни зараз знаходяться у такому стані, що вони не знають, де буде контрнаступ. Тому зараз перерозподіляють сили та засоби для того, щоби мати змогу відповісти на усіх напрямках. Принаймні на тих, на яких є загроза контрнаступу. На Донбасі вони кинули лише мобілізованих з окупованих територій Луганської та Донецької областей. Їх підсилили артилерією. А кадрові військові частини росіяни знімають і перекидають у Запорізьку, Харківську області та на Херсонщину.

Питання у тому, що наше військово-політичне керівництво майже щодня говорить про контрнаступ на Херсонщині. Але з військової точки зору, так це не робиться. Ніколи заздалегідь про контрнаступ не оголошують. Не говорять, що будуть наступати там чи там. Це питання втрат особового складу тощо. Ніхто наперед не озвучує свої плани. Тому і росіяни, і більшість людей, які слідкують за подіями на фронті, кажуть про те, що це може бути інформаційна кампанія чи вкид, а контрнаступ насправді готується на зовсім іншому напрямку. Це прекрасно розуміють росіяни і саме тому вони поводяться так. Їхніх сил недостатньо, щоби відбиватися відразу на трьох напрямках. Тому вони перекидають особовий склад туди-сюди. Зокрема з Маріуполя вийшли більшість загонів. Тобто Донецьку і Луганську області вони кинули лише на місцевих колаборантів.

– Яка ситуація на північному напрямку? Чи є загроза нападу з боку білорусі?

– Щодо північної частини України, є інформація, що Лукашенко фактично ухвалив рішення про те, що він наступатиме і його війська будуть задіяні у бойових діях. Але розгортання польових шпиталів, складів може зайняти деякий час. І раніше, як до середини серпня, приблизно два-три тижні, наступу звідти не буде. Але ситуація може змінитися будь-якого моменту. Тому що розгортання може бути дуже миттєве, тим паче, що там відбуваються чергові навчання чи то продовжуються. Важко порахувати, вкотре вже. Ці навчання відбуваються у прикордонних областях фактично у режимі нон-стоп.

– Також обговорюється ймовірність нового наступу росіян на Київ у вересні…

– Принаймні зараз жодних маркерів, що росіяни збирають сили для наступу на Київ, немає. Якщо і будуть, то за два, три чи чотири тижні. Вважаю, що ворог врахує досвід початку війни і наступати через Чернігівщину чи Чорнобильську АЕС, навряд чи будуть. Якщо і буде вторгнення, то через Сумську область – Нова Басань і вихід прямо на Київ. Але фактично зараз такої небезпеки для столиці немає.

Нагадаємо, триває сто шістдесята доба від початку повномасштабного вторгнення рф на територію України.

1 серпня США оголосили про черговий пакет допомоги Україні на суму до 550 мільйонів доларів США. Допомога включає більше боєприпасів для ракетно-артилерійських систем високої мобільності (HIMARS) та 155-мм артилерійських систем, які українські збройні сили так ефективно використовують на полі бою для захисту своєї країни.

Цей пакет збільшить загальну військову допомогу США Україні до майже 8,1 мільярда доларів США з початку жорстокого та неспровокованого нападу росії. Це вже сімнадцяте вилучення із запасів Міністерства оборони США для забезпечення зброєю та обладнанням України та її самооборони з серпня 2021 року.

Натомість керівник Офісу Президента Андрій Єрмак в інтерв'ю японському медіа NHK заявив, що наступні кілька місяців будуть вирішальними у війні з росією.

За його словами, ЗСУ активізують контрнаступ на півдні та планують відвоювати сто відсотків окупованих територій. Україна робить все можливе, щоби досягти цієї мети до настання зими. На його думку, наступні кілька місяців будуть вирішальними.

«У цій війні ми ніколи не підемо на поступки з погляду своєї незалежності, територіальної цілісності та суверенітету», – сказав Єрмак.

Загальні бойові втрати противника з 24.02 по 02.08 приблизно становлять:

  • особового складу – близько 41 170 (+140) осіб ліквідовано, 
  • танків ‒ 1 768 (+0) од,
  • бойових броньованих машин ‒ 4 014 (+3) од,
  • артилерійських систем – 936 (+4) од,
  • РСЗВ – 259 (+0) од,
  • засобів ППО – 117 (+0) од,
  • літаків – 223 (+0) од,
  • гелікоптерів – 191 (+1) од,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 739 (+3) од,
  • крилатих ракет – 174 (+0) од,
  • кораблів/катерів – 15 (+0) од,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 2 914 (+2) од,
  • спеціальної техніки – 82 (+0) од.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: