рф навмисно замінувала колонію в Оленівці, щоб вбити полонених азовців, - розвідка

3addda5d-f10510781ae6968af299e393a55bfdaf-1

рф не планувала обмінювати полонених бійців полку «Азов», яких утримували в колонії в Оленівці, та навмисно замінувала її, аби приховати факти тортур і знущань над військовополоненими.

Про це заявили у Головному управлінні розвідки Міністерства оборони України.

«Російська сторона не мала наміру здійснювати обмін військовополоненими та з метою приховування неналежних умов та форм допиту українських військовослужбовців (що могли б служити доказовою базою у Гаазькому суді) умисно знищила полонених», — сказано в повідомленні.

За наявними даними ГУР, місця утримання українських бійців замінували бойовики ПВК «Вагнер» з використанням легкозаймистої речовини, що призвело до швидкого поширення пожежі у приміщенні.

Як зазначили в розвідці, українських полонених перед цим регулярно допитували «слідчі» самопроголошеної «ДНР», «вагнерівці» та представники ФСБ рф. Під час допитів активно використовували фізичні тортури та побої.

«Такі заходи, у першу чергу, були спрямовані не на отримання певної конфіденційної інформації, а на знущання, фізичне приниження, психологічну деморалізацію з метою зламу морально-психологічних якостей українських воїнів», —додали в українській воєнній розвідці.

Там зазначили, що допити не мали успіху й українські бійці проявили «виключну мужність та незламну силу волі».

Якби вдалося «зламати» полонених, їх планували залучити до зйомки у проросійських репортажах, у яких українські бійці нібито «визнали б скоєні ними злочини проти місцевого населення, відреклися від своїх поглядів та засудили дії керівництва України», додали у відомстві.

Нагадуємо, рф завдала удару по колонії в тимчасово окупованій Оленівці 29 липня задля звинувачення України у воєнних злочинах, а також, щоб приховати тортури над полоненими та розстріли, які чинили за наказами окупаційної адміністрації та командування на тимчасово окупованій території Донецької області.

У колонії окупанти утримували зокрема захисників Маріуполя, серед яких — бійці полку Азов. ООН та Червоний Хрест мали гарантувати їхню безпеку.

Російські пропагандистські ЗМІ заявляли, що загинули щонайменше 53 українські полонені військовослужбовці. Наступного дня в міноборони рф опублікували список 42 загиблих, в Україні заявили, що поки що не отримували ці дані. За даними Офісу генерального прокурора, внаслідок російського теракту загинули близько 40 осіб і 130 отримали поранення.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: