Восени в Україні запрацює «Доступна іпотека», розрахована на чотири категорії громадян

Учасники програми братимуть кредит на житло під 7%, а ставку, виплачуватиме ФРП. Зображення (ілюстративне), propertytimes

Уряд ухвалив програму «Доступна іпотека», яка почне працювати з першого жовтня нинішнього року, втім нею зможуть скористатися не всі.

Про це повідомив прем'єр-міністр України Денис Шмигаль на засіданні другого серпня.

Ставка за іпотекою терміном до 20 років складатиме лише 3%. Мінімальний початковий внесок - 20% від вартості житла. Програма розрахована на чотири категорії громадян.

Ідеться про військовослужбовців за контрактом та працівників сектору безпеки та оборони, медиків, вчителів та педагогів, а також науковців.

Читайте також: «Доступної іпотеки» вже видали на 470 мільйонів

«Ми хочемо, щоб країна розвивалася вже зараз. Тому сьогодні уряд робить перший, але дуже важливий крок до реалізації ініціативи президента Володимира Зеленського - програми доступної іпотеки для українських родин», - пояснив глава уряду.

Як взяти кредит

У Міністерстві економіки України пояснили, як програма працюватиме.

Перш за все, іпотеку цифровізують, відтак заявку на кредит можна буде оформити через портал держпослуг «Дія».

Спершу програма буде доступною тільки для чотирьох вищезгаданих категорій населення, проте невдовзі стане доступною для усіх українців, чия житлова нерухомість не перевищує 52,5 кв м +21 кв м на кожного члена сім’ї,.

Це, зазначили у Мінекономіки, частково вирішить проблему нестачі житла, поверне українців, які втратили свій дім, з-за кордону та активізує галузь будівництва завдяки зростанню обсягу замовлень.

У межах програми «Доступна іпотека» можна буде придбати житло до 52,5 кв м загальної площі + 21 кв м на кожного наступного члена сім’ї.

Читайте також: В Україні буде соціальна іпотека під 3% для молоді

Якщо йдеться про обласний центр, то в будинку, що знаходиться в експлуатації не більше 10 років. Вартість не повинна перевищувати оціночну, визначену оцінником або співробітником банку.

Також вартість 1 кв м. не має перевищувати опосередковану вартість спорудження, визначену Мінрегіоном та збільшену в 2,5 рази для обласних центрів, міст з населенням понад 300 тис осіб, на відстані до 15 км від Києва, в 2 рази –-для міст з населенням 100-300 тис осіб, в 1,75 рази - для інших населених пунктів.

Окрім цього, житло застрахують від ризиків випадкового знищення або випадкового пошкодження на повну оціночну вартість, додали в Мінекономіки.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: