Українська влада жорстко відповіла на звинувачення Amnesty International у «порушенні законів війни»

c2bd284-277798029-5336056739747979-470478999650902994-n
Обкровавлена іграшка з вокзалу Краматорська, який обстріляли окупанти у квітня 2022 року

Amnesty International опублікувала доповідь, у якій звинуватила ЗСУ у порушенні гуманітарного права.

Україна висловила своє обурення та закликала припинити створювати фальшиву реальність і не брати участь у кампанії з дезінформації та пропаганди, пише Прямий.

У звіті міжнародної правозахисної організації Amnesty International зазначається, що українські військові у спробі відбити російських окупантів наражають на небезпеку цивільне населення.

«Під час розслідувань Amnesty знайшла докази того, що українські війська завдавали ударів із житлових районів, а також базувались у цивільних будівлях у 19 містах і селах регіонів», – йдеться у звіті.

Крім того, як вважає організація, ЗСУ нібито створюють бази та розміщують озброєння в житлових районах, зокрема у школах і лікарнях. Це, мовляв, порушує міжнародне гуманітарне право, оскільки перетворює цивільні об’єкти на військові цілі.

При цьому правозахисники зазначають, що практика українських військових, які розміщують військові обʼєкти в населених пунктах, «жодним чином не виправдовує невибіркові атаки росії». Вони класифікуються як воєнні злочини. У доповіді сказано, що правозахисники фіксували російські обстріли цивільних обʼєктів, де військових поряд не було.

У відповідь на такі заяви міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба висловив своє обурення. Він вважає доповідь Amnesty International несправедливою.

«Я розумію, що на критику Amnesty скаже: «Так ми ж критикуємо обидві сторони конфлікт». Але така поведінка Amnesty – це не про пошук і донесення світові правди, це про створення фальшивого балансу між злочинцем і жертвою», – зазначив Кулеба, закликавши правозахисників «припинити створювати фальшиву реальність», де у них «усі в чомусь трохи винні».

Крім того, радник глави Офісу президента Михайло Подоляк відповів Amnesty, що єдині, хто наражає на небезпеку цивільних українців – це російські війська. Він наголосив, що Україна завжди намагається максимально евакуювати людей із зон бойових дій.

«Сьогодні росія докладає максимум зусиль, щоб дискредитувати Збройні сили України в очах західних суспільств і зірвати постачання зброї, використовуючи всю мережу своїх агентів впливу. Шкода, що така організація, як Amnesty International, бере участь у цій кампанії з дезінформації та пропаганди», – заявив Подоляк.

«Будь-які спроби поставити під сумнів право українців опиратися геноциду, захищати свої родини й домівки, захищати свої життя і життя своїх дітей, опиратися діям Росії як держави-терориста – це збочення, у які б правові конструкції його б не маскували.

Будь-які спроби навіть побіжно урівняти неспровоковану російську агресію і український самозахист, як це зроблено в матеріалі Amnesty International, – це свідчення втрати адекватності і спосіб знищити свій авторитет.

Україна – правова держава. Ми всебічно аналізуємо і даємо оцінку, у тому числі – юридичну, подіям на війні, як того вимагають наші зобов’язання.

Але ми не дозволимо паплюжити нашу армію, наших захисників. Це я як юрист говорю», — відреагував на звіт міністр оборони України Олексій Резніков.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: