Три судна із українським збіжжям вийшли із портів Одеси, - Кубраков

297702753_2188494767988773_7047955744759585421_n (1)
Фото: Олександр Кубраков

Вранці у п'ятницю, п'ятього серпня, з портів Великої Одеси вийшов перший караван суден із українським зерном — він перевозить 57 тисяч тонн української кукурудзи.

Про це повідомив міністр інфраструктури України Олександр Кубраков.

Українське зерно на борту із балкерів прямує до Туреччини, Британії, а також Ірландії.

«Сьогоднішнім караваном відновлено судноплавство з порту Чорноморськ. Розраховуємо, що гарантії безпеки наших партнерів з ООН та Туреччини працюватимуть і надалі, а експорт продовольства з наших портів стане стабільним та прогнозованим для всіх учасників ринку», — додав очільник Мінінфраструктури України.

Додає, що Україна планує забезпечити спроможність портів обробляти понад 100 суден на місяць. Каже, попри те, що «зерновий коридор» вже запрацював на вихід, мета - повноцінна робота портів в обидва напрямки.

«Ми отримуємо заявки судновласників, які готові заходити до наших портів під навантаження і перший захід очікується вже завтра. Наша мета – 3 і більше млн тонн експорту агропродукції щомісяця з портів Одеса, Чорноморськ та Південний», – написав Кубраков, додавши, що чим швидше Україні вдасться вивезти 20 млн тонн торішнього врожаю та розпочати експорт нового, тим швидше покращиться продовольча ситуація у світі.

Нагадуємо, 22 липня теперішнього року Україна підписала із Туреччиною та ООН угоду про розблокування експорту україснького зерна через порти в Чорному мору. Натомість рф підписала із цими ж представниками дзеркальний договір. Важливо: Україна не підписувала жодного міжнародного документу із країною-агресоркою. Угода стосується експорту з українських портів Одеса, Чорноморськ та Південний. Контроль портів залишиться за українською стороною; жодні судна, крім тих, які забезпечуватимуть експорт зерна та пов'язаної продукції, не зможуть увійти до портів.

На початку цього тижня, у понеділок, першого серпня, з Одеського порту вийшло судно RAZONI, завантажене 26 тисями тоннами кукурудзи під прапором Сьєрра-Леоне - вперше з початку повномасштабного російського вторгнення. Судно прямує до Лівану.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: