У Литві готуються до чергового напливу біженців з України через наближення холодів

image (5)
Біженці у Литві, весна 2022

Від початку війни в Україні до Литви прибуло понад 60 тисяч біженців. З настанням холодів там очікують чергового напливу українців.

Як розповіла представниця Міжнародного комітету Червоного Хреста Литви Лука Лескаускайте, під час осені – зими до країни можуть прибути ще 60 тисяч українських біженців.

Зверніть увагу Євродепутат з Литви прокоментував зняття "блокади" Калінінграда

Чому зросте кількість українських біженців

Лескаускайте зазначила, у середині жовтня, коли похолоднішає, українці не матимуть іншого вибору. Вони муситимуть залишити міста, де немає світла, води та опалення, оскільки Захід України не зможе прийняти всіх – там уже зараз мешкає багато людей.

Вона зауважила, що у Литві зараз перебуває близько 60 тисяч українських біженців.

Представниця Червоного Хреста наголосила, що дуже непокоїть те, що біженцям не буде де жити. Якщо ринуть великі потоки, може виникнути ситуація, подібна до Польщі, де українців селили на аренах.

"Ліжечка, матраци, централізоване харчування, портативні душові кабіни, туалети. Я, звичайно, імпровізую, але такі умови, які пропонували навесні, ми вже запропонувати не зможемо. Ситуацію треба оцінювати реально", – вважає Лескаускайте.

На її думку, допомоги речами, продуктами може знадобитися вдвічі більше. У самій Литві із занепокоєнням очікують на зростання цін, опалювальний сезон, оскільки у самих її мешканців може вже не бути відповідних умов для допомоги.

Водночас представниця Червоного Хреста Литви додала, що ситуація залежатиме і від дій росії. Якщо атаки й бомбардування стануть жорсткіші, то людям буде небезпечно в Україні.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: