Страх, депресія, тривога, заціпеніння, апатія: як не збожеволіти під час війни

Страх, депресія, тривога, заціпеніння, апатія: як не збожеволіти під час війни
Фото: depositphotos.com

Минуло майже пів року з початку повномасштабного вторгнення рф в Україну. Багато людей втратили роботу, дім, близьких людей. Від психологічних розладів страждають як цивільні, так і військові. Щодня нас накриває потік негативних новин.

Про те, як зберегти психологічне здоров’я, допомогти собі та близьким, ІА Дивись.info поспілкувалася із психологом пологового будинку «Лелека» Наталією Мирошніченко.

– Як знизити рівень стресу через війну?

– Трагічні події, які проживає наша країна, значною мірою вплинули на емоційний стан українців. Внаслідок воєнних дій умови надзвичайної ситуації перетворилися на умови повсякденного життя для пересічних громадян: як дорослих, так і дітей. Тривалий час люди знаходилися і продовжують знаходитися в стані фізичної та емоційної напруги. Руйнування, насильство, втрата помешкання, вимушене переселення викликають певний спектр можливих реакцій. Страх, депресія, тривога, заціпеніння, апатія – це не повний перелік того, що відчувають люди, які мають власний досвід переживання воєнного конфлікту. Деякі з них проявляють слабкі реакції, інші – навпаки, агресію. Найпоширенішою формою вияву такого стану є стрес.

Обов’язково включіть інформаційну дієту. Робіть перерви у читанні та перегляді новин

Тому варто почати з малих кроків: варто повернутися до того ритму життя, яким ви жили раніше, хоч це і складно. Намагайтеся займатися рутинними діями що й до війни. Виконуйте якусь роботу, займайтеся іншими справами, які можуть відволікти від думок про війну. Рекомендую ті дії, які ви можете завершити. Прибирання – це дія, яку ви можете завершити і видихнути. Погуляйте з собакою. Взагалі домашні тварин гарно знімають стрес. Погладьте кота. Послухайте музику, яка асоціюється із приємними спогадами. Почитайте вголос поезію. Поспівайте. Спів дуже позитивно впливає на діафрагму, діафрагма – на дихання, і так ми заспокоюємося. Якщо є можливість обійняти когось – обіймайте. Якщо немає такої можливості – складайте навхрест руки і гладьте себе. Так само складайте навхрест ноги. Обов’язково включіть інформаційну дієту. Робіть перерви у читанні та перегляді новин. Гарно допомагає метод автоматичного листа. Записуйте свої переживання і тривоги на папері, але не перечитуйте, тому що переживання того самого буде ще негативніше на вас впливати. Подбайте про якісний сон. Можна вдатися до заспокійливих засобів. На постійній основі я рекомендую лише препарати магнію, вітамін В6. Найважливіше зараз правило – це подбати про себе!

– Як правильно спілкуватися з людьми, чиї близькі були поранені чи загинули під час бойових дій?

– Переживання втрати є одним з найбільш болісних випробувань у нашому житті. Ми не можемо обійти цих випробувань під час війни. Часто люди, які перебувають поруч, не знають, як підтримати та як реагувати на горе близьких, знайомих. Уникання розмов про смерть – це не про турботу. Потрібно розуміти, що в горюванні саме страждання є звільненням, воно має важливе значення для адаптації людини до змін в її житті. Не варто знецінювати важливість цієї втрати. Заклики «взяти себе в руки», «на все воля Божа» тощо не допомагають. Найкраще допомагає щирість. Навіть якщо ви скажете: «Я просто не знаю, що тобі сказати. Але я з тобою» – це ліпше, ніж автоматичне: «Мені дуже шкода». Проста присутність поряд може бути більш цілющою, ніж тисячі слів. На стадії шоку потрібно бути присутніми та піклуватися про людину, що переживає втрату. Висловлювати свою турботу й увагу краще через дотики – потиск руки чи обійми. Людина може не сприймати слова, але тіло точно відчує тепло підтримки.

Заклики «взяти себе в руки», «на все воля Божа» тощо не допомагають. Найкраще допомагає щирість

Також варто принаймні запропонувати свою допомогу. Стадія гострого горя характеризується бажанням говорити про померлу людину, причини смерті й почуття у зв'язку з подією. Важливо запитувати: «На кого він був схожий?», «Чи можна побачити її фотографії?», «Що він любив робити?», «Що ви зараз згадуєте про неї?». Навіть якщо розповіді повторюються, вони дають можливість виговоритись. Якщо ж людина ніби завмирає, дивлячись у простір, не потрібно намагатися її розговорити – важливо створити атмосферу присутності та розуміння. Поступово слід долучати людину, що горює, до повсякденної діяльності – це важлива частина стадії адаптації. Корисними в цей період можуть бути і прохання друзів, близьких про допомогу, нагадування про обов’язки. Треба допомагати заново включитися в життя, планувати майбутнє.

– Як правильно спілкуватися з бійцями, які повернулися чи перебувають на передовій?

– При спілкуванні з військовими — насамперед не розпитуйте у військового, як він себе почуває. Військові сприймають такі питання, як дилетантські. У військового виникає когнітивний дисонанс, як можна сказати про те, чого людина в принципі не здатна зрозуміти? Витримуйте кордони. Будьте обережними з фізичними контактами — брати за руку, плече чи обіймати. Виняток, якщо це ваша близька людина. Або ж запитати дозволу, чи можна це зробити. Також уникайте сильних звукових подразників. Крики або ж розмова в дуже гучних місцях теж може дратувати. Голосний звук – це індикатор небезпеки. Якщо ви мимоволі поставили співрозмовника в таку некомфортну ситуацію, вас теж будуть сприймати неприязно. При розмові з військовим треба розповідати про хороші новини. Позитивні новини – це будь-що, що відбувається не під обстрілами. Військовий просто хоче знати, що з близькими людьми все гаразд, що вони в безпеці й чекають його.

Голосний звук – це індикатор небезпеки. Якщо ви мимоволі поставили співрозмовника в таку некомфортну ситуацію, вас теж будуть сприймати неприязно

Порада від таролога Natalis Domini, як знизити рівень стресу під час війни:

«Зараз немає психічно здорової жодної людини. Тому абсолютно усім потрібно навчитися розслаблятися, позбутися нервової напруги. Деякі роблять це за допомогою вживання алкоголю або сімейної сварки. Але напругу можна знизити і більш екологічним шляхом. Наприклад, це йога, медитація, молитва. Можна підібрати також нове хобі, де є можливість проявити себе: малювання, плетіння, катання на велосипеді, танці».

Фото: depositphotos.com

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: