У Держекоінспекції заявили про ймовірність витоку радіації через ворожі обстріли Запорізької АЕС

ЗАЕС

Розміщення на майданчику Запорізької атомної електростанції військового арсеналу окупантів може призвести до пошкодження систем та елементів, важливих для безпеки ядерних установок об'єкта внаслідок його безпосереднього застосування чи детонування.

Такого висновку дійшла колегія Державної інспекції ядерного регулювання України, передає у понеділок, восьмого серпня Енергоатом.

Залежно від особливостей експлуатаційного стану ядерної установки та характеру пошкоджень, за найнесприятливішого випадку вже протягом кількох годин може відбутися тяжке пошкодження ядерного палива із подальшим радіаційним забрудненням довкілля та радіаційним опроміненням персоналу і населення, заявили там.

Колегія визнала дії російських військових на Запорізькій АЕС актом ядерного тероризму – їхні дії можуть призвести до тяжкого пошкодження ядерного палива із подальшим радіаційним забрудненням довкілля.

Там доручили у найкоротший термін розглянути на засіданні ліцензійної комісії Держатомрегулювання. питання щодо зупинення/внесення змін до ліцензій на експлуатацію ядерних установок енергоблоків №1 та №2 Запорізької АЕС. Крім того, Енергоатом у найстисліші терміни має вжити заходів щодо визначення безпечної конфігурації енергоблоків ЗАЕС в умовах окупації російською армією та ведення бойових дій в районі розташування об'єкта.

Ведення активних бойових дій у районі розташування ЗАЕС, перебування військових рф на майданчику атомної станції та їхні непередбачувані дії можуть призвести до низки катастрофічних наслідків. Зокрема – до унеможливлення виконання персоналом безпосередніх функцій з керування енергоблоками, перешкоджання застосуванню додаткових технічних засобів, впроваджених на енергоблоках ЗАЕС з урахуванням досвіду аварії на АЕС Фукусіма, та перешкоджання підрозділам ДСНС України гасіння пожеж та реагування на інші можливі аварії.

Дії російських військових можуть призвести до унеможливлення захисту персоналу та населення тимчасово окупованої території в районі розташування ЗАЕС в умовах ядерної/радіаційної аварії тощо, зазначають в ДІЯРУ.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: