Які МФО видають мікропозики онлайн під час війни

2168309
Фото з відкритих джерел.

24 лютого 2022 року розділило життя українців на «до» та «після». В результаті військового вторгнення РФ жителі східних, південних і північних областей потрапили під окупацію або перебувають у зоні ведення активних бойових дій, з усіма наслідками, що звідси випливають. Мільйони втратили не лише житло, а й гарантоване джерело доходів. Понад 10 млн. українців були змушені виїхати за межі країни.

Президент України указом від 24 лютого 2022 року заборонив видачу мікропозик у режимі онлайн. Через кілька місяців, коли ситуація на фронті стабілізувалася, МФО повернулися до своєї звичайної роботи, але з певними обмеженнями. Послуги МФО стали ще більш затребуваними, оскільки тисячі вимушених переселенців відчувають гостру нестачу коштів для існування. Адже вони втратили роботу і мають платити гроші за оренду житла, їжу, предмети першої потреби. Найчастіше єдиним рішенням фінансової проблеми є оформлення онлайн-кредиту.

Чи можна оформити кредит у банку у воєнний час

Оформити кредит без відсотків у державному чи приватному банку практично неможливо. Проте, багато банків дозволяють користуватися раніше встановленими кредитними лімітами за кредитними картками. Головні причини, через які банки відмовляються кредитувати своїх клієнтів у воєнний час такі:

  • Припинення діяльності відділень банків у зонах окупації чи зонах проведення військових дій.
  • Масове закриття депозитних вкладів, що призвело до відсутності вільних коштів на кредитування.
  • Високий ризик потенційного не повернення кредиту, що пояснюється високим рівнем безробіття.

Згідно з проведеними дослідженнями, навесні 2022 року майже 60% українців втратили роботу, ще майже 30% працювали частково. При цьому третина українців взагалі залишилася без гарантованого джерела доходу і не отримувала жодної зарплати. Тому через високі ризики не повернення кредитів, які в кілька разів перевищують допустимі норми, банківські кредити стали недоступними для населення.

Чи можна оформити кредит до МФО у воєнний час

З МФО ситуація дещо інша. Нюанс у тому, що МФО видають кредити з власних коштів, без залучення грошей із депозитних вкладів. У довоєнний час кредит у МФО можна було отримати без довідки про доходи. Головна умова, щоб не було прострочень за попередніми платежами, а раніше взяті позички було повернуто, бажано вчасно. Оскільки відсоткова ставка за виданими кредитами у МФО суттєво вища, ніж у банках, мікрофінансові організації можуть кредитувати осіб, яким було відмовлено у банківських кредитах.

Навесні 2022 року на сайтах багатьох МФО можна було побачити приблизно таке оголошення.

Але в середині літа ситуація стала змінюватися на краще. Багато МФО відновили видачу онлайн кредитів: Манівео, СС Лоан, Мілоан, Mistercash.ua, Кредит7, Швидко Позика, але з певними обмеженнями.

  • Більшість МФО всі подані заявки розглядають у «ручному режимі», що позначилося на швидкості обробки, яка збільшилася до півгодини зі звичайних 10-15 хвилин раніше.
  • МФО не кредитують переселенців, які залишили свій будинок, а також осіб, які мешкають у безпосередній близькості від фронту або на окупованих територіях.
  • Показник відмов виріс багаторазово. Якщо раніше він становив трохи більше 10%, нині менше 50%.
  • Високий шанс отримати кредит у МФО мають мешканці західних областей України, жінки, працівники бюджетної галузі.
  • МФО не кредитують військовослужбовців, оскільки це заборонено на законодавчому рівні.
  • Найчастіше причиною відмови у кредитуванні МФО є факт перебування за кордоном.

Обережно, шахраї!

Шахраї були, є і будуть. Нечисті на руку люди використовують важке становище переселенців, пропонуючи послуги оформлення кредиту на дуже вигідних умовах. На жаль, така практика має успіх. Щоби не потрапити на вудку шахраям, слід звертати увагу на такі нюанси: аномально низький відсоток, висока сума кредиту, яку можуть отримати особи навіть з поганою кредитною історією, які втратили роботу. Як правило, за такі послуги шахраї вимагають сплатити комісійний збір, наприклад, 10% від кредитної суми або лише кілька сотень гривень. Це перші ознаки шахрайських дій. На жаль, заробіток на довірливості простих громадян працює і у воєнний час.

* Реклама

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: