G7 вимагають, щоб рф повернула контроль над ЗАЕС Україні

заес

Глави МЗС G7 звернулися до російської федерації з вимогою повернути контроль над Запорізькою АЕС Україні.

Відповідне звернення було опубліковане на сайті МЗС Німеччини.

Повний текст звернення:

«Ми, міністри закордонних справ G7 Канади, Франції, Німеччини, Італії, Японії, Сполученого Королівства та Сполучених Штатів Америки, а також Верховний представник Європейського Союзу, знову рішуче засуджуємо тривалу неспровоковану та невиправдану агресивну війну російської федерації проти України. російська федерація має негайно вивести свої війська з-під міжнародно визнаних кордонів України та поважати територію та суверенітет України.

У цьому контексті ми вимагаємо, щоб росія негайно повернула повний контроль законному суверенному власнику, Україні, над Запорізькою атомною електростанцією, а також над усіма ядерними об’єктами в межах міжнародно визнаних кордонів України для забезпечення їх безпечної та надійної роботи. Український персонал, який обслуговує Запорізьку атомну електростанцію, повинен мати можливість виконувати свої обов’язки без погроз і тиску. Саме постійний контроль росії над станцією ставить під загрозу регіон.

Ми як і раніше глибоко стурбовані серйозною загрозою, яку захоплення українських ядерних об’єктів та інші дії російських збройних сил створюють для безпеки цих об’єктів, значно підвищуючи ризик ядерної аварії чи інциденту та створюючи загрозу для населення України, сусідніх держав і міжнародної спільноти. Це також підриває здатність МАГАТЕ здійснювати моніторинг мирної ядерної діяльності України з метою гарантій.

Ми вітаємо та підтримуємо зусилля Генерального директора МАГАТЕ Гроссі щодо зміцнення ядерної безпеки в Україні та дякуємо Генеральному директору та персоналу МАГАТЕ за їхню непохитну відданість цьому питанню. На цьому тлі ми підкреслюємо важливість сприяння місії експертів МАГАТЕ на Запорізькій атомній електростанції для вирішення питань ядерної безпеки, безпеки та гарантій у спосіб, який поважає повний суверенітет України над її територією та інфраструктурою. Ми рішуче підтримуємо важливість семи основ ядерної безпеки, як це викладено Генеральним директором Гроссі.

Ми знову заявляємо про нашу повну та постійну підтримку МАГАТЕ. Співробітники МАГАТЕ повинні мати безпечний і безперешкодний доступ до всіх ядерних установок в Україні та безпосередньо та без втручання спілкуватися з українським персоналом, відповідальним за експлуатацію цих установок. Необхідно звернути увагу на безпеку всіх осіб, які впроваджують ці зусилля, щоб зміцнити ядерну безпеку, захист і гарантії в Україні.

Ми закликаємо всі країни підтримати зусилля МАГАТЕ».

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: