«На щиті»: полеглих українських воїнів більше не називатимуть «Вантаж 200»

298996863_382951864017898_3240782093369853980_n

Генштаб ЗСУ прийняв рішення змінити старе радянське кодування «Вантаж 200» на фразеологізм «На щиті».

Про це повідомляє пресслужба Генштабу.

«Нова українська армія — це насамперед люди, а вже потім озброєння та стандарти. Це герої, які ще вчора сіяли жито, а сьогодні палять окупантів, звільняючи кожен метр українського чорнозему.
І головне, що наші полеглі оборонці — особистості, гордість і честь Держави, а не якийсь «Вантаж 200», а кожна смерть захисника України —трагедія для всієї України», — пишуть військові.

У червні військовий та засновник «Pizza Veterano» Леонід Остальцев висловив думку щодо необхідності заміни радянського умовного кодування «Вантаж 200» на фразеологізм «На щиті», а волонтерка Tata Kepler втілила цю пропозицію у життя.

Ідея не тільки знайшла підтримку у ветеранів-лідерів суспільної думки, а й була підтримана керівництвом Збройних Сил України.

Відповідно до завдань, які визначив Головнокомандувач ЗС України, у підрозділах цивільно-військового співробітництва, які беруть участь у здійсненні транспортування тіл полеглих захисників України, здійснено реформування Гуманітарного проєкту Збройних Сил України «ЕВАКУАЦІЯ 200» у Гуманітарний проєкт «НА ЩИТІ».

Довідка

У давнину війни між різними племенами й державами були звичним явищем, тому особливо цінувалися мужність, відвага і вправність у бою. Найбільше уваги вихованню цих якостей приділяли у давньогрецькій державі Спарті, мешканці якої славилися витривалістю, строгістю і безстрашністю. Загинути в бою вони вважали найвищою честю, а зазнати поразки, віддати ворогові зброю і повернутися живим — страшною ганьбою. Існував також звичай виносити загиблого воїна з поля бою на щиті. За легендою, одна спартанка, проводжаючи сина у бій, подала йому щит зі словами «З ним чи на ньому», що означало: повертайся або переможцем, або мертвим, але збережи свою честь воїна. Вислів «зі щитом або на щиті» означає перемогти або загинути.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: