Як живе культура на Львівщині під час війни, - ОВА

IMG_0221
Ілюстративне фото. Автор: Микита Печеник

Галузь культури у Львівській області зіштовхнулась із проблемами під час повномашстабного російського вторгнення, однак, попри те, що працівники мистецьких закладів здебільшого перейшли у волонтерство, продовжують організовувати заходи на підтримку ЗСУ.

Про це розповів заступник начальника обласної військової адміністрації Іван Собко на брифінгу 11 серпня, передає ІА Дивись.info.

Він каже, що з 24 лютого нинішнього року у більшості громад Львівського району облаштували штаби, щоб допомогти вимушеним переселенцям, які там мешкають. Тоді працівники культури почали активно займатись волонтерством, однак не закинули своєї справи, продовживши організовувати благодійні фестивалі в регіоні та збирати таким чином гроші для української армії.

«Зараз можемо впевнено говорити, що заклади культури області роблять усе можливе, аби галузь продовжувала ефективно працювати. Вони надалі організовують різноманітні мистецькі заходи, спрямовані на підтримку наших захисників. При народних домах, бібліотеках створили гуманітарні штаби для допомоги вимушеним переселенцям. Тепер постає питання гідної оплати праці працівників культури. За підсумками наших зустрічей стало відомо, що чи не у всіх громадах існує недофінансування галузі. Наголошую, що зараз близько 85% громад Львівщини перевиконали план доходів бюджетів. За підсумками року має бути чіткий звіт розподілу коштів, які не в останню чергу мають бути спрямовані на підтримку людей», – пояснив Собко.

Читайте також: «Мамо, я не хочу війни» презентував каталог малюнків дітей із Польщі та України

Додає, що впродовж останніх років помітні зрушення в зарплаті освітян та медиків, тому потрібно зробити все, щоб гідну оплату праці отримували й працівники культури.

«Апелюю до голів ОТГ, сільських, селищних рад, ви маєте відстоювати видатки на культуру під час формування бюджету, при розподілі коштів за підсумками кварталу та року», - каже він.

Тим часом додає, що зважаючи, що напередодні зими на Львівщину переїдуть вимушені переселенці, закладам культури потрібно скласти перелік примущень, придатних для додаткового поселення евакуйованих. Це звернення до до всіх.

Читайте також: У Львові погасили нову поштову марку «Доброго вечора, ми з України»

Львівська ОВА готова заплатити за реконструкцію чи переоблаштування відповідних приміщень.

Керівництво закладів культури повинне подбати про наявність укриттів на території приміщень, їхній належний технічний стан, забезпечення необхідними засобами для обігріву у випадку надзвичайної ситуації.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: