Окупанти обстрілюють ЗАЕС із Водяного та готують провокації під українським прапором

299479319_374707648173995_4049074543935760040_n

російські окупанти обстрілюють ЗАЕС з села Водяне. Також вони готують провокації під українським прапором.

Один з артилерійських ударів рашистів пошкодив перший блок насосної станції Цеху теплових та підземних комунікацій. Ще один «приліт» призвів до часткової руйнації пожежної частини, що відповідає за безпеку ЗАЕС, повідомляють у ГУР.

Також в результаті ворожих обстрілів відбулося займання лісу та трави на прилеглих територіях, що викликало значне задимлення. Гасіння пожеж, спричинених обстрілами, ускладнено через обстріл пожежної частини.

Одночасно окупанти активно створюють «картинку» для власної пропаганди. З цією метою на станцію нещодавно завезли два автобуси «масовки», яка має виконувати роль начебто «місцевих жителів та персоналу». Справжні місцеві мешканці та персонал відмовляються брати участь у подібних постановках.

До стели «Енергодар» на в’їзді в місто рашисти підігнали самохідну артилерійську установку «Піон» із нанесеною білою фарбою літерою «Z». На САУ піднято синьо-жовтий український прапор. Вочевидь, вона використовуватиметься для чергових провокацій з метою звинувачення ЗСУ.

В той же час, світові організації закликали росію негайно повернути Україні контроль над Запорізькою АЕС. З таким закликом виступили ООН, Євросоюз та міністри G7.

Міністри країн G7 "глибоко стурбовані" серйозною загрозою, яка виникла через захоплення ЗАЕС російськими військовими.

"Ми вимагаємо, щоб Росія негайно повернула повний контроль законному суверенному власнику, Україні, над Запорізькою атомною електростанцією, а також усіма ядерними об'єктами в межах міжнародно визнаних кордонів України для забезпечення їх безпечної та надійної роботи", – мовиться у повідомленні.

Міністри наголосили, що персонал ЗАЕС повинен мати можливість виконувати свої обов'язки без погроз і тиску. Водночас російські військові підвищують ризик ядерної аварії та створюють загрозу для населення України, сусідніх держав і міжнародної спільноти.

В ООН наголосили на важливості виведення путінських солдатів та техніки з території ЗАЕС. Міжнародне агентство з атомної енергії повинне мати безпечний та безперешкодний доступ до атомної станції.

"Я підтримую заклик до демілітаризації території, починаючи з повного виведення російських військ, і закликаю МАГАТЕ відвідати Запорізьку АЕС", – наголосив глава європейської дипломатії Жозеп Боррель.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: