У липні Україні вдалось експортувати понад 2 мільйони тонн зернових

Зерно

До відкриття коридору морем Україні в липні вдалось експортувати 2,7 млн тонн зернових.

Про це розповів генеральний директор асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» Роман Сластьон на брифінгу, цитує у вівторок, 16 серпня, Укрінформ.

«Негативна сторона цього показника - вартість логістики дуже дорога. І в результаті вийшли на те, що сільгоспвиробник отримував третину від ціни, яка є світовою. Є великі надії, що нормально запрацює «зерновий коридор» і буде реалізовано через порти Одеської області значний обсяг зернових», - сказав Сластьон, зазначивши, що нині спостерігається позитивна динаміка щодо експорту продукції завдяки «зерновому коридору».

Каже, що за перші два тижні із портів вийшли 16 суден, які вивезли 450 тисяч тонн українського збіжжя.

«Левова частка це судна, які були завантажені ще до повномасштабного вторгнення. Основна пересторога в учасників ринку - що у нас буде недостатньо нових суден, які будуть забезпечувати бажаний обсяг експорту, а він у нас наразі - щонайменше 3 млн тонн (на місяць - ред.). Це той обсяг, який можуть забезпечувати три порти Одеської області. І тут питання в тому, щоб надходили жваво нові судна», - говорить Сластьон.

За його словами, нині потребує вирішення проблема зі зберіганням зернових, адже є нестача сховищ.

«Оцінка від 10 до 15 млн тонн - це нестача по зберіганню зернових та олійних культур. В цьому напрямку ведеться робота», - пояснив він.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: