Перший крок у подоланні кризи

Психі

Коли відбуваються кризові події або життя робить крутий поворот, багато що змінюється. Ми можемо відчувати тривогу, пригніченість, невпевненість у собі чи страх майбутнього. Нам здається, як раніше не буде і краще не стане. Але це не так.

У кризові моменти наша свідомість звужується і ми фокусуємося на негативних переживаннях, перестаємо помічати те, що нас оточує. І це абсолютно нормальна реакція на події. Але це не означає, що ми не здатні змінити цю реакцію та допомогти собі.

Починати варто з малого. Слід зрозуміти, що до кризи наше життя було іншим. Насиченим безліччю приємних дрібниць, ритуалів, звичок та дій. Ми могли цього не усвідомлювати, але все це прив'язувало нас до життя, давало нам сили та допомагало справлятися з складнощами, що виникали. Тому потрібно відновити хоча б частину того, що раніше становило та наповнювало наше життя. Наскільки це можливо.

Не має значення, що це. Хтось любить читати, хтось довгі прогулянки. Декотрі люблять готувати, інші малювати. Немає значення, що це буде. Головне, щоб вам це приносило спокій, розслаблення чи задоволення. Щоб наповнювало позитивними емоціями. Спочатку може бути складно. Ви можете відчувати опір. Звинувачувати себе: «Як я можу радіти життю, коли десь там війна?» Але якщо вам буде погано, ви нікому не зможете допомогти чи підтримати, нікому від цього не стане легше. Навпаки, ви самі потребуватимете допомоги. Тому головне - почати.

Не нехтуйте дрібницями. Як то кажуть: «Все наше життя складається з дрібниць». Оточіть себе цими дрібницями. Хтось любить починати день із горнятка кави, інші почуваються краще після фізичних вправ. Можна прикрасити простір, де ви проживаєте. Красива листівка, магніт на холодильник, букет польових квітів, малюнок дитини. Адже раніше все відбувалося так само – ви створювали свій затишок і комфорт поступово, крок за кроком, немов збирали пазл. Отже, у вас вже є досвід успішного створення гарних умов для себе. Варто його повторити чи навіть перевершити. Головне - дійте. Апетит прийде під час їжі.

А якщо відчуєте, що вам потрібна підтримка, - фахівці нашої команди регулярно проводять тематичні онлайн-групи, а також ви можете безкоштовно звернутися на консультацію до психолога, психотерапевта чи психіатра. Усі послуги нашої команди є БЕЗОПЛАТНИМИ.

Дізнатися більше або звернутися до нас ви можете знайшовши нас у фейсбук: «MHPSS center Mariupol\Dnipro». Або через телефон гарячої лінії: +380979343993 (з 10:00 до 18:00).

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: