З Марсового поля перепоховають останки військових радянської армії

0ed7e10d-7445-481d-a807-6e01250636b7

З Марсового поля у Львові перепоховають останки військових радянської армії. Натомість облаштують Меморіальний комплекс Героїв України.

Рішення ухвалив виконком міської ради на засіданні у п'ятницю, 19 серпня.

«Офіційно вважається, що на Марсовому полі поховані військові, які загинули під час Другої світової війни. Проте, більша їх частина загинула в період з 1944 до 1950 року під час каральних операцій НКВС проти українців на Галичині. Очевидно, що такі символи не можуть існувати зараз та бути поряд з похованнями закатованих жертв Замарстинівської в’язниці, воїнів УПА та новітніх героїв», - розповідає керівниця управління охорони історичного середовища Лілія Онищенко.

Зараз тривають консультації з архітекторами щодо технічного завдання для конкурсу на кращий проєкт Меморіального комплексу Героїв України. Також місто чекає на необхідні дозволи від органів державної влади та на визначення самого місяця перепоховання.

Довідка

Марсове поле – радянський військовий меморіал у Львові. Розташований на вулиці Мечнікова, примикає з півночі до Личаківського цвинтаря.

Початково це місце було частиною військового цвинтаря вояків австрійської армії і союзників, що полягли у Першій світовій війні. Завдяки докладному плану 1927 року відомо про 4712 окремих і спільних могил. Серед похованих були німці, українці, поляки, серби, чехи, турки, боснійці.

У 1946-1947 роках похованих було ексгумовано і на цьому місці створено кладовище солдатів Радянської армії, що полягли у Другій світовій війні і військ НКВС, що загинули під час каральних операцій проти мирного населення Галичини і в боях із відділами Української повстанської армії. Поступово цвинтар було заповнено однаковими бетонними надгробками. Офіційно вважається, що кількість похованих сягає 3491. За твердженням істориків, кількість реально похованих менша.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: