У Британії та США заявили, що витік радіації на ЗАЕС може бути порушенням 5 статті НАТО

47813b7-clipboard01

росія продовжує здійснювати ядерний шантаж на території Запорізької АЕС, Однак у США та Великій Британії застерігають окупантів від катастрофи, адже її можна трактувати як порушення статті НАТО про колективну безпеку.

Росія продовжує лякати світ можливою провокацією на захопленій Запорізькій АЕС. Фактично це є ядерним шантажем окупантів, інформує Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки. 

У відповідь на Заході почали говорити про те, що забруднення радіацією території країн НАТО може стати порушенням п’ятої статті про колективну оборону. Тобто поставити росіян в умови війни з усім Альянсом.

«Прояснімо це зараз: будь-яке навмисне ушкодження, що викличе можливий витік радіації на українському ядерному реакторі, буде порушенням ст. 5 статуту НАТО», - написав у Twitter британський депутат Тобіас Еллвуд.

Також на цю тему висловився член Палати представників від штату Іллінойс Адам Кінзінгер.

«Це так на 100%. Навіть не обговорюється. Будь-який витік уб'є людей у країнах НАТО, це автоматичне включення ст. 5», – наголосив у Twitter він.

За Статтею 5, у разі, якщо будь-яка з держав – членів Альянсу стає жертвою збройного нападу, усі інші без винятку члени Альянсу вважатимуть цей акт насильства збройним нападом на них усіх і вживуть усіх заходів, які вважатимуть за доцільне, щоб допомогти члену Альянсу, який зазнав нападу.

В той же час, президент України Володимир Зеленський у своєму зверненні сказав, що якщо російський шантаж радіацією продовжиться, то це літо може увійти в історію різних європейських країн як одне з найбільш трагічних за весь час.

Українські дипломати, наші партнери, представники ООН і МАГАТЕ опрацьовують конкретні деталі місії, яка має бути відправлена на Запорізьку атомну станцію. З цієї місії може початися відновлення повної безпеки на ЗАЕС і в Енергодарі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: