На 99-му році життя помер один з останніх командирів УПА із Львівщини

2c2512b-301442097-10221684179073239-8549292464975434164-n
Фото: Історична правда

У вівторок, 23 серпня, не стало Євгена Штендера - командира Тактичного відтинку УПА «Данилів». Йому було 98 років, проживав у Канаді.

Про це повідомляє Історична правда.

Там зазначили, що Штендер був одним із керівників операції спільно з польським націоналістичним підпіллям WiN під командою Маріана Голембієвського у місті Грубешов 1946 року.

Що відомо про одного із останніх командирів УПА, - розповідає ІА Дивись.info.

Юнак із Радехівщини, який потрапив до УПА

Він народився 2 січня 1924 року у Волиці-Бариловій. Це село у колишньому Радехівському, а нині - Червоноградському районі на Львівщині. До початку 1940 років юнак навчався у львівській українській гімназії, згодом рік у Радехові та ще два роки у Сокалі.

1940 року Євген стає членом Юнацтва ОУН.

У червні 1943 року 19-річний хлопець стає командмиром роти юнаків ОУН з Сокальської округи, що йшла до старшинської школи «Олені» в Карпати. З цього часу розпочинається його життя постанця.

Упродовж 1943-1948 років чоловік перебував у лавах УПА, а 1944-го юнак відбив у німецьких солдатів захоплену аптеку. Звідти Євген перевіз ліки у надійне місце, щоб цим згодом змогло користуватися підпілля.

Коли йому був 21 рік, юнак стає провідником ахоплену аптеку, перевозить у надійне місце для потреб підпілля її майно. В 1945–1947 — провідник ІІІ Округу ОУН-Б, одночасно виконував обов'язки командира Тактичного відтинку УПА.

Був у ранзі сотника, де командував куренем, куди входили сотні «Давида», «Дуди», «Чауса».

Окрім цього, Штендер пів року був військовим референтом ІІІ Округу. Це було у січні-липні 1946 року. Згодом обійняв посаду командира українськими відділами у спільному із відділами польської армії крайової наскоку на польський Грубешів, що сталося 28 березня 1946 року.

Вже у 24 роки він почав командувати рейдоп УПА до Східної Пруссії.

Журналіст, видавець та дослідник

Після Другої світової війни Штендер зайнявся журналістикою. 1948 року він став співредактором газет «Сучасна Україна» й «Український самостійник», а також журналу «До зброї».

Євген також закінчив бібліотекарський факультет в канадському Едмонтоні, згодом обійняв посаду бібліотекаря в університетах Реджайна та Оттаві. Є автором серії «Літопису УПА», що до 2000 року вийшла у 29-ти томах.

У лютому 2010 року третій президент України Віктор Ющенко нагородив командира УПА Хрестом Івана Мазепи. Це нагорода за значний внесок у відродження національної культурно-мистецької, духовної, архітектурної, військово-історичної спадщини, заслуги у державотворчій, дипломатичній, гуманістичній, науковій, просвітницькій та благодійній діяльності.

За спогадами упівця зняли документальний фільм «Рубіж. Грубешівська операція», який присвячений спільній польсько-українській атаці на підконтрольне комуністам польське місто Грубешів.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: