Горіховий Спас-2022: що можна і чого категорично не можна робити в цей день

image (11)

29 серпня українці святкують останнє велике церковне свято літа – Горіховий Спас. Свою назву третій Спас отримав через те, що наприкінці серпня українці збирають достиглі горіхи та ліщину.

Горіховий Спас щорічно припадає на наступний день після великого свята Успіння Богородиці та завершує річні церковні свята. В народі Горіховий Спас має безліч назв: "Хлібний Спас", "Полотняний Спас", "Спас на полотні", "Малий Спас", "Холодний Спас", пише 24 канал.

Також існує безліч традицій, які пов'язані з цим святом і є виплеканими нашими предками.

Історія Горіхового Спасу

Свято Горіхового Спасу вважають народним, оскільки саме наприкінці серпня роботи на городі та у полях закінчуються, а літо передає естафету осені.

Горіховий Спас називають "Холодним" через те, що його відзначають наприкінці серпня, коли надворі помітно холоднішає. А "Хлібним"через стародавню традицію – випікати хліб із зерна першого врожаю й освячувати його в церкві.

Горіховий Спас 2022

"Нерукотворним Спасом" або "Спасом на полотні" називають, бо він пов'язаний з днем, коли відбулося перенесення Нерукотворного образу Ісуса Христа у 944 році з міста Едеса до Константинополя. "Полотняним Спасом" в народі називають через те, що здавна люди продавали на ярмарках полотна і тканину, а також фрукти й овочі.

Традиції на Горіховий Спас 2022

На відміну від Яблучного чи Медового Спасів, Горіховий Спас святкують з меншим розмахом. У цей день віряни відвідують церкву і беруть із собою для освячення хліб та горіхи. А українські господині печуть пироги з цих горіхів, а потім пригощають ними рідних та знайомих.

Горіховий Спас 2022

У цей день теж печуть хліб, роблять заготівлі на зиму та настоянки з горіхів, які мають лікувальні властивості. На Горіхового Спаса не заборонено працювати, бо саме у цей період відбувається активний збір врожаю фруктів та овочів.

Традиції на Горіховий Спас

У кошик, який несли цього дня до храму, обов'язково вкладали різного виду горіхи, яблука, мед та навіть овочі.

Горіховий Спас — час традиційних ярмарків. Усі, хто вирушав туди, обов'язково мали щось купити, оскільки повертатися з такого ярмарку з порожніми руками — до нестачі грошей на весь наступний рік.

Кожна господиня мала купити полотно. Вважалося, що одяг, зшитий з цієї тканини для дитини, обіцяв малюкові здоров'я та добробут.

На Горіховий Спас йдуть у лазню, де паряться з горіховими віниками. Наші пращури вірили, що сила води і горіха робить тіло здоровим і міцним, а також захищає від пристріту.

Цього дня також заведено чистити колодязі та святити воду. Воду після обряду набирали про запас, щоб використовувати її для лікування хвороб. Нею напували тяжкохворих, вмивали дітей і додавали в напій тваринам.

Цікавим є те, що колись за стародавньою традицією в селі обирали найстаршу жінку та посилали на пробний збір горіхів. І скільки горіхів вона приносила, стільки повинні були принести й інші мешканці села.

Прикмети на Третій Спас

  • Цього дня птахи відлітають у теплі краї, а сонце повертає на осінь.
  • Наші пращури помітили, якщо в цей день мороз, то весна буде холодною.
  • Великий урожай горіхів на Спас — до урожаю наступного року.
  • Якщо до Третього Спасу журавлі відлетіли в теплі краї — на Покрову (14 жовтня) вже час чекати на морози.
  • Згідно з народними повір'ями, якщо на Горіховий Спас людина знайде або випадково купить подвійний горіх, — на неї чекає успіх і фінансове благополуччя наступного року.

Що заборонено робити на Горіховий Спас

  • Заборонялося говорити погані слова, розпускати плітки і бажати комусь зла.
  • Не можна нічого робити з хатніх справ, але й байдикувати гріх. Уся родина цього дня має працювати на вулиці та по господарству.
  • На Третій Спас гріхом є відмовити у допомозі нужденним. Це може призвести до розплати.
  • Не рекомендується ходити до лісу.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: