Через засуху Синевир рекордно обмілів

завантаження (2)

Через засуху рівень води у найбільшому гірському озері України Синевир впав до історично мінімуму. Причина криється у тривалій засусі у високогір'ї Карпат на всьому Закарпатті.

Про це повідомляє Укрінформ 29 серпня.

Гід Віталій Диблюк розповів виданню, а Синевирському острівці є позначка, що показує на рекордний мінімум, до якого опускалася позначка рівня води в озері. Вона зафіксована влітку 2005 року.

Переконує: Синевир не пересохне, адже озеро постійне живиться трьома струмочками з гір, які ніколи не пересихають та не перемерзають.

Залежно від погодних умов рівень Синевира коливається - зазвичай, живлення іде трьома струмками. Ранньої весни спостерігається масовий приплив води до озера через танення снігів в горах, менший за обсягом води, але так само потужний приплив води фіксують також восени, коли задощить.

«Тому Синевир по висотам рівня води може "стрибати" 5-7 метрів вверх-вниз. Своєрідним індикатором вимірювання висот є острівець посередині озера, який має свою стабільну висоту, бо це вершина хребта, затопленого під час зсуву та утворення озера - тому від його висоти заміряють мінімум та максимум рівня води в озері. Цьогоріч він найменший за всю фіксовану історію озера», - сказав Диблюк.

За його словами, Синевир стане повноводнішим уже незабаром, адже розхпочались грозові дощі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: