Українців попередили про «найхолоднішу зиму»: у домівках температура буде нижчою за норму на кілька градусів

опалення

Прийдешня зима в Україні, ймовірно , буде найхолоднішою за останні десятиліття, а температура у помешканнях сягатиме 17-18°C - це майже на 4 градуси нижче за норму.

Про це попередив очільник «Нафтогазу» Юрій Вітренко, цитує The Guardian у неділю, 28 серпня.

З його слів, опалювальний сезон радше розпочнеться пізніше та закінчиться раніше, ніж зазвичай. Українцям радять запастись ковдрами та теплим одягом у разі, якщо температура на вулиці впаде нижче як на -10°С.

Вітренко зазначає, що опалювальний сезон залежатиме від міжнарожних партнерів України. Ті мають надати кошти для імпорту чотирьох мільярдів кубометрів газу. Окрім цього, йдеться й про непередбачуванні обставини, зокрема - знищення рф газової інфраструктури або ймовірне скорочення постачання газу до Європи.

Відповідно без фінансової підтримки заходу, Україні бракуватиме газу, а це значить, що існуватимуть дуже високі ризики виходу із ладу енергосистеми, пояснив очільник «Нафтогазу».

Нині, зазначив він, Україна видобуває близько 60% необхідного їй газу всередині країни, а решту імпортує у своїх сусідів з ЄС за ринковими цінами.

Україні потрібно близько 10 мільярдів доларів на імпорт газу.

На думку Вітренка, її союзники розуміють необхідність, але він не може бути впевненим, що Україна отримає кошти, бо «дуже важко бути впевненим під час війни».

Як підготуватись до зими українцям

Зважаючи на нові виклики, українцям потрібно запастися щонайменше теплими речами та попіклуватись про те, аби в помешканні було тепло.

Львів'янин Олександр Голик каже, що вже придбав додому сухий спирт та утеплюватиме квартиру підручними матеріалами. Оскільки у нього дерев'яні вікна, то у нагоді стане скотч та вата, якою затюлюватиме шпарини, аби холод із двору не просочувався до помешкання. Розповідає, що на випадок надзвичайних ситуацій придбав ліхтарики та павербанки, якщо вимикатимуть світло.

Чоловік також ділиться, що разом із дружиною купили дітям термобілизну, спальники та пухові ковдри до спалень.

Надія Курило з містечка під Львовом розповідає нам, що теж почала готуватися до зими задовго до настання холодів.

«Попереджений - значить озброєний. Ми все ж сподіваємось, що прогнози не справдяться, але напоготові маємо обігрівачі. Купили їх зараз, поки вони не у попиті та за приємною ціною. Також переглянули гардероб сім'ї на зиму: запаслися теплими шкарпетками», - говорить жінка.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: