Робота під час війни: які є вакансії

робота66

Український ринок праці надалі перебуває у стані кризи, вакансій в багатьох професійних сферах бракує на всіх охочих. Проте роботодавці продовжують заохочувати кандидатів та пропонують у вакансіях додаткові умови, які можуть привернути увагу до оголошення про роботу та мають підвищити лояльність співробітників до компанії.

Про це ІА Дивись.info розповіли у grc.ua - фахівці, що займаються аналізом вакансій.

Це дані за серпень нинішнього року.

Найбільш щедрі на такі додаткові опції роботодавці ІТ-сфери. Не зазначені додаткові заохочення лише у 17% актуальних вакансій цієї галузі. Існує стереотип, що у сфері інформаційних технологій існує високий дефіцит кваліфікованих спеціалістів, кандидати проявляють надмірну перебірливість пропозиціями роботи, тому для залучення та утримання спеціалістів компанії створюють умови роботи, набагато кращі, ніж у інших сферах. 

Як показав аналіз бази вакансій, перелік опцій для заохочення кандидатів у ІТ-сфері не відрізняється від переліку в інших сферах. Додаткові умови, які вигідно виділяють оголошення про роботу, присутні навіть у вакансіях з високою конкуренцією серед пошукачів. Різниця у тому, який відсоток роботодавців готовий пропонувати додаткові пільги, аби заманити кандидатів, та яким опціям віддають перевагу залежно від галузі.

Експертно-аналітичний центр кадрового порталу grc.ua зробив аналіз вакансій для найбільш популярних на ринку спеціалістів та з’ясував, які «плюшки» пропонують роботодавці, аби залучити кандидатів у свої колективи. 

Сфера продажу

Найбільше вакансій у серпні відкрито для працівників торгівлі, менеджерів з продажу та роботи з клієнтами. Додаткові заохочення, які допомагають залучити кандидатів у штат, зазначені у 46% вакансій сфери. Отже далеко не всі роботодавці готові пропонувати привабливі додаткові умови для майбутніх співробітників. 

Найбільш часто українські компанії готові пропонувати професійне навчання (ця опція зазначена у 51% вакансій з додатковими заохоченнями). Майже у половині (47%) випадків майбутнім співробітникам пропонують перспективи кар’єрного зростання. Бонуси та премії  зазначені лише у кожній п’ятій вакансії серед тих, де пропонують додаткові заохочення. Проте цікавим є те, що у вакансіях цієї сфери зустрічаються допомога з житлом (6%), участь у корпоративних та соціальних заходах (13% та 4%), безкоштовне харчування (3%), корпоративний мобільний зв’язок (3%) та корпоративні подарунки (3%).

Фото: ілюстративне. Джерело: Закон і Бізнес

У незначній частці вакансій зазначали також корпоративні заняття фітнесом, корпоративна  психологічна допомога, пенсійне страхування, фінансова допомога в складних життєвих ситуаціях.  

Що шукають студенти на початку кар'єри

Пошукачі без досвіду роботи та студенти зустрічаються з високою конкуренцією на робоче місце. У цій сфері на вакансію наприкінці літа претендує в середньому 28 кандидатів. Проте, не зважаючи на широкий вибір претендентів на робочі місця, третина роботодавців (36%) готова пропонувати додаткові заохочувальні пільги.

Перелік невеликий. На першому місці перспективи кар’єрного зростання та додаткове навчання, такі умови пропонують у 55% вакансій з заохочувальними умовами в цій сфері. У третині вакансій (32%) зазначений дружній колектив, як приваблива умова роботи. Чверть оголошень роботи акцентує увагу майбутніх співробітників на медичному страхуванні (26%) та можливих грошових бонусах та преміях (24%). Серед додаткових пільг у вакансіях для студентів та спеціалістів без досвіду роботи зазначені також корпоративний мобільний зв’язок (18%), регулярні корпоративні заходи (8%), корпоративні знижки (4%), безкоштовне харчування (4%) та компенсація вартості поїзду (3%). 

Фото ілюстративне

У деяких вакансіях зазначалася також можливість відвідувати корпоративний спорттзал та допомога з житлом.

ІТ, інтернет, телеком

У сфері інформаційних технологій найбільше вакансій з додатковими пільгами. «Плюшки», що мають заохотити кандидатів розглянути вакансію, зазначені в 83% всіх вакансій у сфері. Перелік опцій стандартний для багатьох сфер. Найчастіше пропонують додаткове навчання (57%), перспективу кар’єрного зростання (43%), дружній колектив (42%). Проте ІТ-сферу вигідно виділяє велика частка пропозицій роботи з можливістю отримати корпоративну психологічну допомогу (34%), наявність дисконтної програми (27%), фінансова допомога в складних життєвих ситуаціях (15%) та програма релокації (6%).

В деяких вакансіях зазначалися можливість відвідувати корпоративний спортзал, оплата дитячого садочку, програма підтримки молодих батьків та службовий автомобіль.

Транспорт та логістика

Спеціалісти сфери транспорту та логістики входять у перелік найбільш затребуваних в Україні з часів пандемічної кризи. Роботодавці, які шукають водіїв, працівників складів та логістів, у пропозиціях роботи доволі часто зазначають додаткові пільги для майбутніх співробітників. Заохочення зазначені у 71% актуальних вакансій цієї професійної сфери. Зазначене лише у 6% вакансій, а безкоштовне житло пропонують у 13% вакансій.

Бухгалтерія, управлінський облік, фінанси підприємства

Бухгалтери та фахівці з управлінського обліку підприємств з’явилися у п’ятірці найбільш затребуваних спеціалістів три місяці тому. У 65% вакансій для цих спеціалістів зазначені додаткові заохочувальні пропозицій. 

В якості пільг роботодавці використовують стандартний набір опцій – перспектива кар’єрного зростання (47%), дружній колектив (23%), медичне страхування (23%), корпоративні заходи (20%), додаткове навчання (13%), можливість отримання бонусів та премій (10%). Серед інших привабливих умов зустрічаються також безкоштовне харчування, корпоративний мобільний зв’язок, компенсація вартості проїзду, корпоративні знижки, спортивний зал та медичне страхування для членів сім’ї.  

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: