Ніякої паніки та зради: у Міноборони пояснили, чи заборонятимуть жінкам виїзд за кордон з 1 жовтня

photo_2022-05-08_18-09-33
Фото: Держприкордонслужба. Ілюстративне

Зараз в Україні немає гострої потреби у озбільшенні кількості жінок на військовому обліку. Тому з першого жовтня не почне діяти заборона на виїзд за кордон жінок.

Про це повідомила заступниця міністра оборони України Ганна Маляр у середу, сьомого вересня.

Вона розповіла, що наразі в парламенті на рівні профільного комітету Верховної Ради доопрацьовується проект Закону «Про внесення змін до статті 1 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу».

Свої пропозиції, які серед іншого передбачають, що взяття на військовий облік жінок носить виключно добровільний характер, Міністерство оборони України раніше направило до Комітету.

Паралельно Міноборони, в межах повноважень, підготувало наказ, яким вчергове відтермінувало строки взяття жінок відповідних професій/спеціальностей на військовий облік ще на рік - до 1 жовтня 2023 року. Відповідний наказ вчора, 6 вересня, підписав міністр оборони Олексій Резніков. За цей час парламентарі зможуть на законодавчому рівні встановити, що військовий облік жінок відповідних професій/спеціальностей є виключно добровільним.

Маляр нагадала, що норма про обов’язкову постановку жінок відповідних професій/спеціальностей на військовий облік регулюється саме законом.

«Ми ж, в межах своїх повноважень, можемо лише відтермінувати строки. Тож, ще на рік - до 01 жовтня 2023, їх відтерміновано Після прийняття відповідних змін до законодавства щодо виключно добровільного взяття на військовий облік жінок, необхідності знов і знов відтерміновувати строки наказами Міноборони більше не буде.

Як заявив Генеральний Штаб, досвід розгортання всіх військових частин Збройних Сил України та інших військових формувань до повних штатів воєнного часу свідчить, що на сьогодні в державі немає гострої потреби збільшувати кількість жінок на військовому обліку», - зазначила Маляр.

Військовий облік для жінок: що відомо

2021 року Міністерство оборони України затвердили перелік спеціальностей та професій, які є спорідненими з відповідними військово-обліковими спеціальностями. Згідно із наказом відомства, представниці цих сфер беруться на облік військовозобов'язаних.

Ідеться, наприклад, про лікарів, програмстів, юристів, журналістів чи водіїв - це одні із найпоширеніших професій.

Через деякий час у Генеральному штабі Збройних сил України зробили заяву, мовляв, на військову службу призвали майже 1% жінок від загальної кількості мобілізованих. Левова частка обійняла посади медперсоналу, морально-психологічного забезпечення, діловодів, бухгалтерів та кухарів.

Що означає військовий облік для жінок

В окопи жінок ніхто не відправлятиме, пояснювала нам пресофіцерка оперативного командування «Північ» Олена Мокренчук.

З її слів, на передовій немає спеціальностей, які потрібні. Однак, якщо жінка сама захоче на війну, то їй не будуть заперечувати.

«Наприклад, у нас була професорка фізико-математичних наук, вона прийшла 2014 року і рік прослужила солдатом, тоді поступово піднялась до командира мінометної батареї тільки завдяки тому, що це дійсно було за її можливостями», – говорить ІА Дивись.info пресофіцерка оперативного командування «Північ» Олена Мокренчук.

Хто такі військовозобов'язані

За законом про військовий обов'язок і військову службу, ідеться про людей, які є у запасі для для комплектування Збройних сил та інших військових формувань на особливий період, а також для виконання робіт із забезпечення оборони держави.

Представники цих професій можуть стати на облік, якщо їм є від 18 до 60 років.

Призов на військову службу можливий для таких категорій жінок:

  • громадянки України;
  • перебувають у військових комісаріатах на військовому обліку;
  • отримали документ від військово-лікарської комісії про те, що вони є придатними для проходження військової служби за станом свого здоров’я;
  • проходили раніше військову службу, де отримали військово-облікові спеціальності;
  • мають відповідну освіту або спеціальності, хоча і не проходили військову службу;
  • не мають права отримати відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації (Закон України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію»).

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: