Показовий нейтралітет у звіті МАГАТЕ на ЗАЕС може зіграти на руку окупантам, - ISW

заес

Звіт МАГАТЕ після місії на Запорізьку атомну електростанію, захоплену росіянами у березні нинішнього року, може бути вигідний окупантам через стриманість та показовий нейтралітет. Його може використати російський диктатор володимир путін, щоб запустити процес, аналогічний Мінським угодам.

Так вважають аналітики із американського Інституту вивчення війни (ISW).

У звіті щодо ситуації на ЗАЕС, який оприлюднило МАГАТЕ шостого вересня, описані численні дії, якими окупанти загрожують безпеці на об'єкті. Однак в документі не намагаються визначити, хто відповідальний за обстріли ЗАЕС, натомість неодноразово закликають «усі відповідні сторони» вжити заходів для покращення ситуації.

Водночас у доповіді визнають, що росія розмістила свій військовий персонал та техніку в різних місцях станції, що обмежує доступ персоналу до низки приміщень.

Аналітики вважають, що звіт МАГАТЕ є «зашифрованим засудженням дій росії, якими та створює та закріпляє небезпеку ядерної катастрофи в Україні». Однак в ISW кажуть, що стриманість та показовий нейтралітет звіту «може затуманити надзвичайно очевидну російську діяльність», яка підриває безпеку АЕС.

Так, президент росії володимир путін може спробувати використати побоювання, які викликають дії російських окупантів, щоб змусити МАГАТЕ та міжнародну спільноту визнати право росії експлуатувати ЗАЕС. А це росія може зобразити як фактичне визнання окупації українського півдня росією.

У дещо зашифрованій формі МАГАТЕ визнає Україну законним оператором ЗАЕС і стороною, відповідальною за її безпеку й дотримання міжнародного права. Тож МАГАТЕ не може напряму залучати росію до консультацій щодо роботи станції, принаймні мовчки не визнаючи, що росія має право на такі консультації, зазначають в ISW.

На думку аналітиків, путін може спробувати скористатися стриманістю звіту для того, щоб створити процес, аналогічний Мінським угодам. У межах цих домовленостей росію розглядали як нейтральну сторону, а не як учасницю війни: «мовчазно приймаючи твердження путіна, що Україна перебувала в громадянській війні, а не боролася з російською агресією».

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: