24 цікаві факти про найвеличнішу жінку ХХ століття — Єлизавету II

The Queen Visits West Sussex
CHICHESTER, ENGLAND - NOVEMBER 30: Queen Elizabeth II is seen at the Chichester Theatre while visiting West Sussex on November 30, 2017 in Chichester, United Kingdom. (Photo by Stuart C. Wilson/Getty Images)

Щоразу коли ми чули слово «королева», вона була першою про кого ми думали, на жаль, 8 вересня на 96-му році життя найвеличніша жінка ХХ століття, Єлизавета ІІ, померла.

ІА Дивись.info зібрала цікаві факти про королеву Великої Британії та Співдружності.

Прізвиська королеви.

Прізвисько «Лілібет» Єлизавета отримала коли була ще зовсім малою та не могла правильно вимовити своє ім'я. Король Георг VI говорив про своїх дочок: «Лілібет — моя гордість. Маргарет — моя радість».

А принц Філіп з любов'ю називав свою дружину «капустинкою».

Вивчала конституційну історію та право.

Єлизавета ніколи не відвідувала школу, але це зовсім не означає, що вона була неосвіченою. ЇЇ навчали вдома найкращі репетитори Великобританії. Вона вивчала конституційну історію та право, щоб підготуватися до своєї майбутньої ролі, і брала уроки релігії в архієпископа Кентерберійського. Її також навчав віце-ректор Ітонського коледжу.

Служба під час Другої світової війни.

Коли розпочалася Друга світова тоді ще принцесі було лише 13. У 1945 році Єлизавета вмовила батька дозволити їй зробити свій безпосередній внесок у перемогу. Вона приєдналася до Жіночої Допоміжної Територіальної Служби, де вивчилася на водійку та була відома як № 230873 лейтенант Елізабет Віндзор. Це стало першим випадком в історії королівської родини, коли жінка служила у військовому підрозділі.

Кохання з дитинства.

Вона познайомилася з принцом Філіпом, коли їй було 8 років. Незважаючи на те, що вони були маленькими дітьми, вони відвідували багато тих самих заходів, королева Єлизавета II і принц Філіп офіційно зустрілися в 1934 році на весіллі принцеси Греції Марини та принца Джорджа, герцога Кентського.

Коли Єлизаветі було 13 вона закохалась у Філіпа і почала підтримувати з ним листування протягом його служби в Королівському флоті.

У неї було 8 дружок.

20 листопада 1947 році Єлизавета одружилася з герцогом Единбурзьким Філіпом. Королева влаштувала досить масштабне весілля. Вісім подружок нареченої, яких вона обрала, були принцеса Маргарет, принцеса Олександра Кентська, леді Керолайн Монтегю-Дуглас-Скотт, леді Мері Кембридж, Памела Маунтбеттен, Маргарет Елфінстон і Діана Боуз-Лайон.

Безмежна любов до собак.

Відомо, що королева любила вельш-коргі з дитинства. Вона володіла понад 30 собаками і навіть вивела нову породу — доргі (метис такси та коргі).

Вона вільно розмовляла французькою.

Королева Єлизавета II навчилася говорити по-французьки в юному віці від французьких і бельгійських гувернанток. Вона часто розмовляла нею, коли приїжджає в гості, і навіть шокувала багатьох, коли виступила французькою мовою на державному банкеті в 2014 році.

Королева купила свою весільну сукню за купонами на пайки часів Другої світової війни.

Королева придбала матеріал для своєї весільної сукні за купони на пайки і повинна була повернути пожертви жінок з усієї Великобританії.

Їй були не потрібні ні водійські права, ні номерний знак, ні паспорт.

Оскільки всі британські паспорти видаються на ім’я королеви, вона сама його не потребувала та не мала. Їй також не потрібні були водійські права для водіння або номерний знак на її машині. До речі машину вона найчастіше водила самостійно.

Вона святкувала два дні народження.

Незважаючи на те, що королева Єлизавета II народилася 21 квітня 1926 року, вона мала два дні народження. Перший — це фактична річниця дня її народження (21 квітня) та окремий день, який позначався як «офіційний» день народження, коли погода краща, для параду Trooping the Color. Ця традиція була започаткована в 1748 році королем Георгом II.

Її корона лопнула в день весілля.

Тіара, яку королева Єлизавета II одягла в день свого весілля, була виготовлена в 1919 році для її бабусі, королеви Марії.

У день її весілля, коли перукар закріпляла фату з тіарою, антикварна металева рама лопнула. Повідомляється, що королева-мати сказала своїй дочці: «У нас є дві години, і є інші діадеми».

Їй належать усі лебеді та дельфіни у водах Великобританії.

Усі лебеді та дельфіни у водах Великобританії технічно належать королеві: «Ще в дванадцятому столітті Корона заявила про право власності на всіх лебедів-шипунів у країні, оскільки птахів високо цінували як делікатес на бенкетах і бенкетах».

Королева також володіє всіма китами та дельфінами у водах Сполученого Королівства.

У неї 30 хрещених дітей.

Всього у королеви Єлизавети II 30 хрещеників. До її довгого списку хрещених належать Гай Невілл, син лорда Руперта Невілла та леді Камілли Воллоп, принцеса Греції Теодора, донька Костянтина II і принцеси Анни Марі Датської, і Джеймс Огілві, син високочесного сера Ангуса Огілві та Його Високості Принцеси. Олександра Великобританія.

Щовечора вона випивала келих шампанського.

Двоюрідна сестра королеви Маргарет Роудс розповіла про звички Її Величності пити: «Перед обідом вона п’є джин і Дубонне з скибочкою лимона та великою кількістю льоду. На обід вона п'є вино, а ввечері — сухий мартіні та келих шампанського».

Її сумочка працювала як охоронна система.

Королеву ніколи не можна було помітити без сумочки, і це не лише для зберігання її речей. Її Величність використовувала їх, щоб сигналізувати своєму персоналу.

Якщо вона кладе сумку на стіл, це означає, що вона хоче піти протягом п'яти хвилин. Якщо вона кладе сумку на підлогу, це означає, що їй не подобається розмова, і вона хоче, щоб її врятували.

Вона організувала перший в історії захід лише для жінок у Букінгемському палаці.

У 2004 році королева організувала ланч «Жінки досягнення» в Букінгемському палаці. Ця подія стала першою в історії церемонією для жінок, яка відбулася в палаці. Жінки з бізнесу, політики, моди та мистецтва були запрошені на обід до Її Величності. Серед гостей були Дж. К. Роулінг, Шарлотта Черч, Твіггі, Марджорі Воллес, Кейт Мосс та інші.

За час правління Єлизавети було створено понад дві сотні її портретів.

Завдяки своєму тривалому правлінню королева брала участь у багатьох офіційних портретах і відтоді, як стала королевою, позувала 200 разів. Її намалювали такі художники, як П’єтро Аннігоні з Флоренції, а в 2012 році художник Кріс Левін створив її перший в історії голографічний портрет.

Художник Джон Воннакотт, який намалював королівську родину в 2000 році, сказав Telegraph: «Усі художники скажуть вам одне: королева не сидить на місці. І ви справді не можете сказати: «Пані, будь ласка, посидьте спокійно».

Вона знялася в камео з Джеймсом Бондом.

На Олімпійських іграх 2012 року Королева (і її коргі!) знялася в епізодичній ролі у фільмі про Джеймса Бонда. Вона приєдналася до актора Деніела Крейга на борту гелікоптера для 6-хвилинної сцени.

Вона є найдовше правлячим монархом в історії Великобританії.

У 2015 році королева Єлизавета II стала найдовше правлячим британським монархом, обігнавши правління своєї прапрабабусі Вікторії. Вона також є першим монархом, який відсвяткував Платиновий ювілей, який знаменує 70 років на престолі.

Щоранку вона прокидалася під волинку.

Звичайно, королева не користується старими будильниками. Щоранку її будив волинщик, який щоранку о 9 ранку 15 хвилин грав за вікном.

Вона була першим монархом, чия коронація транслювалася по телебаченню.

Королева Єлизавета II вступила на престол 6 лютого 1952 року після смерті свого батька, короля Георга VI. 2 червня 1953 року у Вестмінстерському абатстві відбулася її коронація. Вона була першим монархом, коронованим королевою Канади. Службі коронації понад 1000 років, вона датується 973 роком, але на церемонії 1953 року було сучасне нововведення. Для зйомок ритуалів (окрім священного помазання монарха святим єлеєм) у Вестмінстерське абатство вперше були запрошені телекамери. Приблизно 277 мільйонів людей у всьому світі дивилися коронацію по телевізору, багато з яких придбали свій перший телевізор для цієї події.

Вона є монархом, який найбільше подорожував в історії.

Батьки, діди та бабусі королеви багато подорожували Британською імперією, а потім Співдружністю, але королева тримала рекорд за кількістю країн, які відвідав окремий монарх: понад 120 країн на шести континентах.

Як королеву їй служили 15 прем’єр-міністрів Великобританії.

У тому числі Вінстон Черчілль, Маргарет Тетчер і остання Ліз Трасс.

Королева Єлизавета стала власницею будинку лише в шість років.

Перший її будинок був подарований жителям Уельсу на території Віндзорської королівської ложі. Його назвали Y Bwthyn Bach, що означає «маленький будиночок».

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: