Зустрічали ЗСУ зі сльозами: який вигляд мають звільнені після піврічної окупації села Харківщини (фото)

15cc25eb-4c50-4ddc-9a59-ca7c84dd978c
Мешканка щойно звільненої громади Харківщини. Фото: Олег Синєгубов, ХОВА

Українські захисники звільнили понад двадцять населених пунтків Харківської області.

Очільник обласної військової адміністрації Олег Синєгубов показав світлини деокупованих громад, які були під тимчасовим контролем росіян пів року.

«Люди, без перебільшення, зустрічали наших військових зі сльозами на очах. Пів року в окупації. Росіяни залишили розбиту інфраструктуру і будинки, багато трофеїв та купи сміття», - прокоментував він.

Звільнені громади Харківщини. Фото: Олег Синєгубов, ОВА

Синєгубов розповідає, що жителі потребують допомоги. В більшості сіл немає електрики та газу.

«Найближчим часом будемо їх відновлювати та завозити гуманітарну допомогу. Але найперше - зачистка та розмінування. На місцях уже працює поліція та ДСНС. Тим, хто виїхав, поки повертатися не рекомендуємо до відповідних розпоряджень військових», - пише очільник ОВА.

Звільнені громади Харківщини. Фото: Олег Синєгубов, ОВА

Додає, що місцеві багато розповідають про російські злочини. Цю інформацію опрацьовують правоохоронці. Сьогодні, 9 вересня, затримали голову одного із сіл деокупованої громади, який співпрацював з ворогом.

«Дуже важливо якомога швидше відновити на звільнених територіях повноцінну роботу місцевих органів влади та налагоджувати нормальне життя. Найголовніше: завдяки нашим ЗСУ всюди вже українські прапори»! - зазначив Синєгубов.

Звільнені громади Харківщини. Фото: Олег Синєгубов, ОВА

Українські захисники пішли у контрнаступ на Харківщині, звільнивши десятки населених пунтків.

У Генштабі української армії напередодні заявили про звільнення від окупантів понад 20 населених пунктів на Харківщині. Військові ЗСУ публікують світлини та відео того, як заходять у села і як їх зустрічають українці.

Президент України Володимир Зеленський ввечері восьмого вересня підтвердив, що звільнено Балаклію, де вже розпочались зачистки. Правоохоронці шукають зрадників та колаборантів.

А в українській воєнній розвідці розповіли, що росіяни з 202-го окремого мотострілецького полку, що знаходяться у Харківській області, відійшли з позицій та перемістились у найближчу лісосмугу. Підрозділ залишився без командирів та зв’язку.

Окупанти намагалися чинити спротив наступу на Харківському напрямку, обстрілюючи позиції ЗС України з танків та важкої вогнеметної системи «Сонцепьок». Втім зазнали серйозних втрат, залишили позиції та малими групами відійшли назад. Скаржаться на потужний наступ ЗС України, відсутність боєкомплекту та техніки. Через відсутню логістику відступають дезорганізовано. Для відходу з бойових позицій використовують відібрані у місцевого населення велосипеди та моторолери. Багато військових іде пішки.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: