Як розвиватиметься ринок нерухомості в Україні через війну, - експерт

нерухомысть

На тлі здорожчання собівартості будівництва, яке становить в середньому 20-25% доларів, та в умовах майже нульового попиту, українські забудовники зупинили реалізацію нових проєктів, зосередившись на зведенні житлових комплексів на завершальних стадіях будівництва, в яких вже продано понад 60-70% запланованих квартир.  

Про це ІА Дивись.info повідомив Володимир Семенцов, співзасновник та керуючий партнер компанії INSPI Development. 

За його словами, ситуація на первинному ринку житла восени 2022 року мало чим відрізнятиметься від попередніх літніх місяців. Фахівець вважає, що до кінця року малоймовірні будь-які «стрибки» попиту, адже інвестори чудово розуміють всі ризики, пов’язані із вкладанням коштів у будівництво. Він зазначив, що станом на початок вересня актуальний попит становить лише 7-10% від довоєнного рівня. 

Експерт зауважив, що первинний ринок житла цілком залежатиме від інтенсивності бойових дій, від рівня безпеки в тому чи іншому регіоні чи обласному центрі. В той же час, як підкреслив Семенцов, наслідки ракетних ударів ворога по об’єктах енергетичної інфраструктури 11-12 вересня ставлять під сумнів перспективи збільшення попиту в осінньо-зимовий період. 

«Ми стали свідками нової тактики ворога, спрямованої на руйнування об’єктів критичної інфраструктури. Саме тому прогнозувати бодай якусь «безпеку» зараз вкрай важко. Очікувано, що більшість потенційних покупців буде схильна відкласти придбання житла, як мінімум, до завершення опалювального сезону», - наголосив він.

На його погляд, часткове пожвавлення покупців можливе із запуском з 1 жовтня нової державної іпотечної програми для окремих верств населення під 0-7% річних.

«За умов ефективного впровадження нової пільгової іпотечної програми, у найближчі місяці цікавість покупців до первинного ринку житла може дещо зрости, але переважно в західних областях України. Проте мова не йде про якийсь “прорив». Зростання попиту потенційно може скласти лише додаткових 2-3%», - вважає Володимир Семенцов.

За його даними, переважна більшість потенційних покупців цікавляться об’єктами на рівні готовності 80% і вище (ЖК, в яких триває процес внутрішнього оздоблення, приєднання до інженерних мереж, облаштування прибудинкової території тощо) з очікуваним періодом введення в експлуатацію до 6 місяців.

«До кінця року цікавість покупців буде зосереджена передовсім на 1-, 2-кімнатних квартирах площею від 40 м2 до 60 м2 в об’єктах з високим ступенем готовності. Саме квартири невеликої площі здатні повністю чи частково вирішити питання забезпечення громадян житлом», - підкреслив Володимир Семенцов.

Експерт прокоментував інформацію про суттєве здорожчання м2 через збільшення вартості будматеріалів та інфляцію, що до кінця року може перевищити 35-40%.

За останні 2 місяці, як вказав фахівець, задеклароване девелоперами здорожчання м2 вже становить близько 30-35%. Проте реальні покупці можуть стати власниками квартир із суттєвим дисконтом від довоєнної ціни в розмірі щонайменше 15-20%. При цьому всі порівняльні показники ґрунтуються на ціні м2 у гривневому еквіваленті. Якщо ж врахувати коливання курсу і додати всі подорожчання в доларовому еквіваленті (будматеріали, пальне, логістичні витрати тощо), то, наголошує експерт, поточні ціни або не змінились, або змінились не суттєво.  

«Фактично первинний ринок живе в умовах «двох цін»: існує задекларована девелоперами ціна, озвучена в рекламних оголошеннях, а також ціна для реального покупця. І розпіарене збільшення вартості м2 в умовах майже відсутнього попиту є нічим іншим, як засобом психологічного впливу, так би мовити «підготовкою» до майбутніх цінових реалій, формуванням цінової кон’юнктури на період після завершення активної фази війни. Проте за умов 100-відсоткової оплати вартості квартири, потенційні покупці мають змогу отримати знижку подекуди більшу за 15-20%.

Отже реальна ціна на новобудови, за яку готові покупати, значно нижча, ніж до початку повномасштабного вторгнення. І така тенденція збережеться щонайменше до кінця 2022 року», - підсумував Володимир Семенцов. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: