Скористалися його слабкістю до жінок і грошей: співробітник МЗС Чехії зливав секретну інформацію російській розвідці

чехія
фото ілюстративне

Багаторічний співробітник МЗС Чехії співпрацював з російською розвідкою СЗР (Служба зовнішньої розвідки рф) і надавав їй секретну інформацію.

Це підтвердили Deník N прем’єр-міністр Петро Фіала, міністр закордонних справ Ян Ліпавський та Служба інформації безпеки (BIS). Вона викрила робітника і роками слідкувала за ним.

Служба безпеки інформації виявила, що Служба зовнішньої розвідки (СЗР) росії має «крота» в МЗС Чехії – людину, яка надає їй конфіденційну інформацію. Контррозвідка роками таємно стежила за цим співробітником і в першій половині цього року ознайомила з усією справою прем'єр-міністра та міністра закордонних справ.

BIS вперше виявив багато років тому, що СЗР має джерело конфіденційної інформації в Міністерстві закордонних справ Чехії. Тоді контррозвідці вдалося визначити, хто зливав інформацію, включно з секретною інформацією, а також відобразити всю історію.

російський шпигун працював у МЗС Чехії понад 20 років: як у центральному апараті, так і за кордоном.

Наразі незрозуміло, чи може його бути притягнуто до кримінальної відповідальності, оскільки за чеським законодавством, якщо стеження ведуть лише спецслужби без участі поліції, зібрані докази не можна використовувати у суді.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: