Окупанти зруйнували кам'яних половецьких баб під Ізюмом

307571322_2889923921315382_4686593686686919282_n

На горі Крем'янець поблизу Ізюма Харківської області російські загарбники зруйнували кам'яних половецьких баб, датованих IX-XIII століттями.

Про це повідомив уповноважений ВРУ з прав людини Дмитро Лубінець.

«Ми, українці, з шаною ставимося до культурної спадщини. Кожен може пригадати, як на початку війни у містах України обкладали мішками з піском пам'ятники. Ці фото бачив увесь світ.

Нині ж ми бачимо, як наші пам'ятки «заважають» російським військовим — вони зруйнували кам'яні половецькі баби на горі Крем'янець недалеко від Ізюму, що на Харківщині. Пам'ятники датовані IX-XIII століттям», — йдеться у повідомленні.

Лубінець наголосив, що такими діями рф порушує норми міжнародного права - а саме Гаазьку конвенцію про захист культурних цінностей у разі збройного конфлікту 1954 року, якою заборонено «будь-яке захоплення, знищення або навмисне пошкодження» установ, присвячених релігії, благодійності, освіті, мистецтву та наукам, історичним пам’яткам, творам мистецтва та науки.

«Культурні пам'ятки на Харківщині є надбанням всього людства. Однак рф, очевидно, не зацікавлена розуміти зв'язки людських поколінь та вивчати історію. російська федерація вирізає з історії ті шматки, які їй не до вподоби, заповнюючи прогалини пропагандою і брехнею», — наголосив омбудсмен.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: