Фрідман, Арахамія та «Альфа-банк»: чи потрібна докапіталізація у мільярд доларів

1519296639_putin-i-mihail-fridman
Путін і Фрідман. Фото: російські ЗМІ

«Альфа-банк», який належить російському олігарху Михайлові Фрідману, потребує докапіталізації у мільярд доларів.

Про це в інтерв’ю українському Forbes сказав голова фракції «Слуга народу» в парламенті Давид Арахамія. Натомість експерти не розуміють, звідки з’явилася така сума.

«Альфа-Банку» потрібна велика докапіталізація, близько мільярда доларів. Якщо актив націоналізувати, то держава повинна заплатити цю суму. Де ми візьмемо гроші?

Якщо говорити про націоналізацію та продаж у середньостроковій перспективі, то є ризик, що як тільки ми про це оголосимо, з нього підуть усі вкладники та живі клієнти. Банк не те що знеціниться, а держава ще розраховуватиметься за боргами. Повторю, треба спочатку розробити стратегію, а не навпаки, спочатку махати шашкою, а потім думати, де взяти гроші на покриття збитків. Це так само стосується інших складних активів», – сказав під час інтерв’ю Давид Арахамія.

Натомість трохи раніше The Wall Street Journal, посилаючись на власні джерела, писала, що Михайло Фрідман готовий докапіталізувати «Альфа-Банк» на мільярд доларів з власних статків в обмін на зняття з нього санкцій Великобританії. До речі, йшлося про докапіталізацію ще у травні.

«Сума в мільярд доларів удвічі перевищує власний капітал «Альфа-Банку Україна». Прямо зараз банк не відчуває гострої потреби в капіталі і має в своєму розпорядженні достатню ліквідність, каже перший заступник голови НБУ Катерина Рожкова», – писав Forbes.

Сьогодні ж керівник найбільшої фракції у Верховній Раді заговорив про потребу в докапіталізації «Альфа-Банку», що викликало резонанс в експертному середовищі. Зокрема відреагував на цю заяву Євген Дуборгиз, фінансовий аналітик, експерт з банків та банківського нагляду.  

«Є такий тип задач в школі, та й не в школі також, коли вимагається підігнати рішення під відповідь. Тобто є певне значення, чи, якщо мова про шкільні саме задачі, найчастіше, формула, і рішення полягає в тому, аби вийти саме на цю формулу, показати логіку, яким чином до неї прийшли.

З Альфою та мільярдом спробував зробити щось подібне. Взяти за даність той мільярд доларів потреби у збільшенні капіталу банку, про який сказав Форбсу Давид Арахамія. Й «прикинути», за яких умов виникає така потреба. Що може статися з банком, аби він потребував такої величезної докапіталізації, величезної порівняно з його портфелем активів. Бо мільярд доларів це десь приблизно 40% валюти балансу банка, чи майже в 4 рази більше, ніж власний капітал банку зараз», – написав на своїй сторінці у Фейсбуку Євген Дубогриз.

За словами експерта, щоб досягнути таких цифр, знецінення кредитного портфеля банку мало б становити приблизно 70%.

«70% кредитів (плюс портфель мунібондів) цього банку – це дуже нереалістична цифра. Жоден із жорстких стрес-тестів по цьому банку, скажу чесно, навіть за більш жорстких припущень, ніж поточні показники діяльності економіки та окремих галузей, не давали такої цифри знецінення кредитного портфеля. Насправді, банки, які довго працюють на ринку, мають досить зважені портфелі, і 70% втрат для банку такого розміру – це те, що за нинішньої кризи, абсолютно нереалістично», – написав Євген Дубогриз.

До речі, востаннє така велика докапіталізація відбулася 2017 року під час націоналізації «Приватбанку».

Натомість юристка, засновниця ГО «Ліга антитрасту» вважає, що цілком зрозуміло, звідки взялася сума саме у мільярд доларів.  

«Це самі ті гроші, які Фрідман хотів перерахувати в «Альфа-банк» в Україні, але потребував для цього дозволу Мінфіну США через накладені Вашингтоном санкції. Мінфін, звичайно, дозвіл не давав, і тоді пішли фокуси.

Фокус перший: цей мільярд Фрідман спрямує на відновлення України, а за це Київ на нього не накладатиме санкції (він вже і так сім місяців не під санкціями), а країни G-7 знімлуть вже накладені», – написала на своїй сторінці у Фейсбуку Агія Загребельська.

І додала, що цей план провалився.  

«І тоді включився другий фокус: «Альфа-банку» потрібна докапіталізація. І все той же мільярд, на перерахування якого Вашингтон має дати дозвіл», – зазначила експертка.

Тим часом, у виданні РБК-Україна, оцінюючи фінансові ризики, припустили,  що є ризик невдовзі побачити найбільше з часів «Дельта Банку» банкрутство, до якого НБУ має бути готовим вже сьогодні. Серед аргументів – скорочення регіональної мережі (сьогодні працює 126 відділень банку по Україні), чистий збиток за 7 місяців у понад 3,5 мільярда гривень, скорочення активів тощо.

У самому банку цю інформацію спростовують.

«Альфа-Банк» працює з операційним прибутком. За 8 місяців операційний прибуток до резервів становить 5 мільярдів гривень. Поточний збиток, про який пише журналіст, сформовано виключно формуванням резервів на випадок погіршення фінансового стану клієнтів-позичальників банку. Більш того, така ситуація спостерігається у багатьох банках із активним кредитуванням. Після перемоги України у війні та стабілізації ситуації у клієнтів ці резерви буде розформовано», – йдеться на сайті фінустанови.

Також в «Альфа-Банку» зазначили, що достроково і в повному обсязі повернув антикризове рефінансування, яке було надано НБУ у перші дні війни.

Довідка

«Альфа-Банк» зараз проходить процедуру перейменування у Sense Bank, він входить до російської холдингової компанії з офісом у Люксембурзі ABH Holdings S.A.

Бенефеціарами банку у громадяни Росії: Андрєй Косогов (40,96%), Пьотр Авен (12,4%) та уродженець Львова Михайло Фрідман (32,86%).

21 квітня 2022 року НБУ погодив кандидатуру Сімеона Дянкова на позицію довіреної особи, якому було передано право голосу за акціями акціонерів.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: