Після заяви путіна у рф активізувались партизани, а в Україні та світі ще раз визнали, що диктатор вже на порозі поразки

армія рф

російський диктатор путін заявив про часткову мобілізацію, яка стосуватиметься резервістів та тих, хто проходив службу у війську. На тлі цього у рф спалахнули акції протесту. А у світі вкотре переконалися у слабкості кремля.

ІА Дивись.info розповідає, що наразі відомо та як на заяву путіна відреагували в Україні та світі.

Котекст

Про оголошення мобілізації говорили напередодні. Держдума рф ввела до Кримінального кодесу поняття «мобілізація», «воєнний стан» та «збройний конфлікт». Це значить, що у країні-агресорці тепер суворіше каратимуть за дезертирство, неявку на службу та добровільну здачу у полон.

Учора, 20 вересня, кремлівські маріонетки на окупованих територіях синхронно виступили із заявами щодо дат проведення псевдореферендумів. У той же день російські пропагандисти анонсували виступ свого диктатора, мовляв, із важливою заявою. Однак, так само поступово, звернення путіна переносили, а згодом - й зовсім скасували, уточнивши, що воно є у записі, але протранслюють 21 вересня, «коли прокинуться мешканці Далекого Заходу».

Вранці у середу президент країни-агресорки оголосив, що підписав закон про часткову мобілізацію, а необхідні заходи розпочинаються вже сьогодні. Він пообіцяв, що ті, кого забиратимуть до армії, обов'язково проходитимуть військову підготовку.

російський міністр оборони сергій шойгу уточнив, що планується залучити 300 тисяч резервістів. До того ж він знову оголосив про втрати своєї армії, очікувано занизивши їх. Сказав, що загинули 5 тисяч 937 військових буцімто за весь час так званої «спецоперації», тоді як реальна кількість знищених українськими захисниками, за даними Генштабу ЗСУ, становить понад 55 тисяч загарбників.

росіяни готуються протестувати

Після рішення диктатора росіяни трохи заворушились, анонсувавши акції протесту у низці міст. Наприклад, так званий молодіжний демократичний рух рф «Весна» назвав майбутні протести «Ні могилізації»! Вони закликали мешканців Делекого Сходу, Сибіру та Уралу, москви та Петербурга зібратись, об'єднатись та вийти на центальні прощі.

Малочисельні антивоєнні акції пройшли в Іркутську та Улан-Уде, Якутську та Хабаровську, пишуть росмедіа. Очевидною реакцією силовиків був розгін мирного протесту, який закінчився затриманням кількох людей.

З'явилася й відповідна петиція: росін закликають підписатись під пропозицією щодо скасування мобілізації.

Активізувалися також партизани, назвавши рішення путіна щодо часткової мобілізації «початком великого полювання», пишуть учасники спільноти «Роспартизан». Вони заявили, що тепер їхня мета - ліквідувати військкомати та інші будівлі, які мають стосунок до міністерства внутрішній справ рф.

«Відтепер військкомати, мобільні агітаційні пункти та інші будівлі Міністерства війни - мета номер один для партизанського руху. Готуйте коктейлі Молотова, запасайтеся пальним та сухим спиртом і готуйтеся. Цільтесь у приміщення з архівами, знищуйте документи — нехай шукають батьків, чоловіків та братів і особисто вручають їм свої смертні розписки. Відтепер ударити воєнкома — це заслужити повагу руху. А підпалити військкомат – це отримати індульгенцію. Єдина опозиція в Росії – це партизанський рух. Єдині, хто загрожує нашому благоденству та безпеці, це ті, що зажерлися і засиділися в кремлівських хоромах. Не слухайте їхні гнилі промови. Паліть, браття, їхні старі кабінети. Звільняйте Батьківщину від погані вогнем», - закликали партизани.

Тим часом російських силовиків вже попередили про це, їх збиратимуть по тривозі через анонси протестів. За даними російського видання Baza, працівників спецполку викликають по тривозі до 14:00 21 вересня.

«Усі співробітники мають бути в касках, зі щитами та кийками», — йдеться у повідомленні.

Що сказали в Україні

«Йшов 210-ий день «триденної війни». росіяни, які вимагали знищити Україну, врешті отримали мобілізацію, закриті кордони, блокування банківських рахунків, тюрму за дезертирство та спецзагони для «опущених» у ПВК», - відреагував заступник очільника Офісу президента України Михайло Подоляк.

І додав із іронією, буцімто в рф «все ще йде за планом, чи не так»?

«У життя чудове почуття гумору», — зазначив він.

Висміяв заяву російського диктатора й міністр оборони України Олексій Резніков. Коментуючи рішення кремля, він оприлюднив на своїй сторінці у Twitter новину про те, що автозавод «Москвич» має намір випускати 300 тисяч автомобілів на рік.

Поряд з цим він прикріпив заяву шойгу щодо планів мобілізувати у рф 300 тисяч резервістів.

«Російські солдати гинуть у війні проти України. Їхні родичі отримують у нагороду автомобіль. Цінність життя та підтримка економіки в Росії», - жартує Резніков.

Напередодні представник української воєнної розвідки Вадим Скібіцький в інтерв'ю Kyiv Post заявив, що ще перед офіційною заявою кремлівського диктатора у рф дуже підвищилася інформаційна риторика щодо мобілізації, утім, «це буде Україні на руку».

Він пояснив, що протесні настрої у рф є слабкими, водночас молодь воювати не хоче.

«Піде воювати молодь – 20-30 років. Через те саме оголошення загальної мобілізації буде індикатором, який покаже наскільки російський народ готовий до продовження цієї кровопролитної війни. Ресурс в росії вичерпний. Ми намагатимемось завдати таких втрат, щоб ворог зрозумів, що подальші бойові дії стануть для нього крахом», – підсумував представник ГУР МОУ.

А як прокоментували у світі

Після заяви путіна очільник Європейської ради Шарль Мішель вкотре запевнив Україну у непохитній підтримці та знову підкреслив, що рф - агресор.

«кремль оголошує мобілізацію у Міжнародний день миру, тоді як на Генеральній асамблеї ООН країни працюють заради співпраці, безпеки та процвітання. У цій війні є лише один агресор — росія, і одна країна, на яку спрямована агресія, — Україна. Підтримка ЄС України залишиться непохитною», — написав Мішель.

Голова представництва ЄС в Україні Матті Маасікас зазначив, що Україні потрібен мир на її власних умовах, які поважають суверенітет і територіальну цілісність України та заявив про безперевну підтримку України.

США ніколи не визнають претензій рф на нібито анексовану українську територію та продовжать підтримувати Україну, заявила також пані посол США Бріджит Брінк.

«Фальшиві референдуми та мобілізація є ознаками слабкості, провалу росії», — вважає вона.

У Білому домі вважають, що рішення про часткову мобілізацію у рф зумовлене успіхами України на полі бою.

«росія зі скрипом шукає кадри для участі у цій війні. Це не дії впевненої у собі країни. Це не прояв сили, а зовсім навпаки», – заявив радник американського лідера з питань нацбезпеки Джейк Салліван, зазначивши, що США твердо стоятимуть на боці України та її народу.

Порушення путіним його власних обіцянок не мобілізувати частину свого населення і псевдореферендуми є визнанням того, що його вторгнення зазнає невдачі, вважає міністр оборони Великої Британії Бен Волесс.

«Він та його міністр оборони відправили на смерть десятки тисяч своїх громадян, погано екіпірованих і погано керованих. Жодні погрози та пропаганда не можуть приховати той факт, що Україна перемагає у цій війні, міжнародне співтовариство єдине, а росія стає глобальним ізгоєм», — прокоментував він.

Що ще відомо про промову російського диктатора

Промова Путіна традиційно була сповнена пропагандистських штампів про «нацистський» режим в Україні, звинувачення Заходу у спробі «знищити» Росію та погроз застосувати всі доступні Кремлю види озброєння, аж до ядерного.

За його словами, нібито у Вашингтоні, Лондоні, Брюсселі підштовхують Київ до перенесення військових дій на територію рф.

«Вже не приховуючи, кажуть, що рф має бути всіма силами розгромлена на полі бою, з подальшим позбавленням політичного, економічного, культурного суверенітету. У хід пішов і ядерний шантаж. Йдеться не лише про заохочені обстріли ЗАЕС, що загрожує атомною катастрофою. Але й про висловлювання деяких високопоставлених представників провідних країн про можливість і допустимість застосування проти рф зброї масової поразки - ядерної зброї», - сказав диктатор, наголосивши, що, мовляв, у разі загрози, рф вдарить «ядеркою».

путін наголосив, що при загрозі росія використовує ядерну зброю.

Знову ж таки путін наголосив, що головною метою так званої «спецоперації» є «звільнення» всієї території Донбасу.

З промови також відомо, що рф підтримає рішення, «яке ухвалять жителі Донбасу, Запорізької та Херсонської областей про своє майбутнє» — фактична заява про готовність анексувати території України після незаконних «референдумів».

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: