З полону повернулись 215 захисників Маріуполя: що відомо

966300FE-5DFE-4F2D-AFA2-32B7908A48F3

Вчора, 21 вересня, у Чернігівській області відбувся обмін полоненими. Додому повернулися 215 захисників Маріуполя, з них - 108 бійці полку «Азов».

Із 215 полонених, яких врятували з російського полону, безпосередньо 200 захисників обміняли на Віктора Медведчука, повідомив в.о. Голови СБУ Василь Малюк. 

Він зазначив, що Медведчук – це не просто кум путіна, а якісно задокументований державний зрадник. Його провина повністю зафіксована у відповідних матеріалах, які зібрала СБУ. 

Крім того, під час роботи по справах Медведчука було знешкоджено не одну агентурну мережу, затримано багатьох державних зрадників. Також СБУ здобула велику кількість важливої інформації, яку використовує у контррозвідувальних заходах.

Він підкреслив, що обмін Віктора Медведчука на українських захисників не перешкоджає розгляду його справ у суді. 

«Це стосується і ухвалення рішень, і призначення покарання, і конфіскації арештованого майна. Адже у такому разі застосовується процедура спеціального судового розгляду за відсутності обвинуваченого», - йдеться у повідомленні. 

В результаті обміну військовополоненими Україна звільнила п’ятьох командирів: Денис Прокопенко «Редіс», Сергій Волинський «Волина», Святослав «Калина» Паламар, Денис Шлега, Олег Хоменко згідно домовленостей до кінця війни залишатимуться під протекторатом Ердогана. В обмін на них Україна передала 55 людей. 

Серед звільнених також Дмитро «Орест» Козацький — автор фото з «Азовсталі», які облетіли весь світ, керівник патрульної поліції Маріуполя Михайло Вершинін, парамедикиня Катерина Поліщук з позивним «Пташка», старший сержант 36-ї бригади Михайло Діанов. Додому також повернулася вагітна медик Мар'яна Мамонова, яка з дня на день стане мамою. 

Також звільнили 10 іноземців, серед яких громадяни США, Британії, Марокко, Швеції, Хорватії — вони повертаються за посередництва Саудівської Аравії.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: