На Львівщині майже 30 дітей зі СМА потребують лікування

5766f3a4-2bc4-469f-8fc9-8130745bedbe

Тепер СМА лікуватимуть на Львівщині. Двоє дівчаток із регіону та одна із Рівненщини уже отримали першу дозу препарату «Spinraza» проти недуги.

Про це повідомив очільник обласної військової адміністрації Максим Козицький у вівторок, 27 вересня.

Лікують дітей у Західноукраїнському спеціалізованому дитячому медичному центрі. Наші фахівці пройшли тривалу підготовку й стажування і надаватимуть лікування та реабілітацію за світовими стандартами.

«Особливість цих ліків – їх потрібно приймати упродовж всього життя, спершу кожні 14 днів, а після чотирьох доз – що чотири місяці. Дотепер хворі на СМА були змушені шукати допомоги за кордоном, ліки в Україні не були доступними», - йдеться в повідомленні.

На Львівщині ще 26 дітей віком від 2 до 18 років потребують лікування від СМА.

Довідка

Спінальна м'язова атрофія (СМА) — рідкісне нервово-м'язове захворювання, що призводить до атрофії м’язів у немовлят та маленьких дітей. Внаслідок чого з’являються проблеми з ходьбою, ковтанням та диханням. Це генетичне захворювання, спричинене мутацією гена, що відповідає за розвиток нервової системи, нервові збудники та рухову активність організму. 1 із 40 людей на
планеті є носієм гену СМА, не підозрюючи цього.

Це пан-етнічне захворювання, для якого не має значення стать людини та колір її шкіри. Якщо
обоє батьків дитини є носіями СМА гену, то при кожній окремій вагітності імовірність народження хворої дитини становить 25%. Залежно від важкості перебігу захворювання, появи перших симптомів та тривалості життя розрізняють чотири типи захворювання. СМА – одна з найпоширеніших причин дитячої смертності.

Зазвичай, лише з появою перших симптомів (погана рухова активність, нетримання голівки, нездатність перевертатись чи сидіти) батьки та лікарі починають пошук їх причини. При підозрі на СМА призначають генетичний аналіз крові маленького пацієнта. У США та низці європейських країн існує практика неонатального скринінгу немовлят на СМА. Це дозволяє виграти у недуги час та якнайшвидше розпочати лікування. Донедавна ця страшна хвороба вважалась невиліковною. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: