Українські військові, коли були у полоні, ні разу не бачили представників Червоного Хреста

Червоний Хрест

Перебуваючи в полоні, наші військовополонені жодного разу не бачили представників Червоного Хреста.

Про це заявив Уповноважений з прав людини Дмитро Лубінець під час брифінгу «Україна рятує своїх: повернення полонених» та наголосив на численних порушеннях прав військовополонених українців та безкарності російської влади, повідомляє Армія.inform.

Він розповів, що спілкуючись з військовополоненими, неодноразово питав: чи бачили вони представників Міжнародного комітету Червоного Хреста?

«Відповідь була одна. Жодного разу під час перебування наших військових у полоні вони не бачили і не спілкувались з представниками Міжнародного комітету Червоного Хреста, – Розповів Дмитро Лубінець. – При виході з «Азовсталі» представники цієї організації були присутні, роздали спеціально підготовлені листівки, які треба було заповнити для ідентифікації, але збирати ці листівки ніхто не приїхав.

Я як омбудсмен розумію, що російська федерація порушує Женевські конвенції, не дотримується прав військовополонених, тому що знає – це ніхто не може перевірити, – підкреслив Уповноважений з прав людини. –Вони не допускають представників міжнародних організацій і це створює такі умови тримання і таке ставлення до наших бійців у полоні».

За словами омбудсмена, умови тримання наших військовополонених були жахливим, води надавали вкрай мало, зовсім не було засобів особистої гігієни: ні мила, ні зубних щіток, ні туалетного паперу. Військовополонені спали на бетоні, ні ковдри, ні матраців не передбачалося.

Серед інших порушень підтверджується, що фіксації статусу комбатанта та військовополоненого не відбувалося. «Всі наші хлопці кардинально втратили вагу, – наголосив  Дмитро Лубінець. – рф зовсім не забезпечувала їх їжею і застосовувала це як один з видів тортур».

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: