Торік на Львівщині зафіксували майже три тисячі інфарктів міаокарда: як вберегтися

серце
Фото з відкритих джерел

2021 року у Львівській області зафіксували майже три тисячі інфарктів міокарду, а за пів року нинішнього року - 1699.

Про це ІА Дивись.info повідомили у департаменті охорони здоров'я обласної військової адміністрації.

У День серця, який започаткували у Всесвітній організації охорони здоров'я 29 вересня, ми запитали у експерта з кардіології відомства Дмитра Беша про нинішню ситуацію та як уберегтися.

Він каже, що головними факторами ризику розвитку серцево-судинних захворювань є артеріальна гіпертензія, підвищений рівень загального холестерину крові та його фракцій, надмірна вага, гіподинамії, тютюнопаління і стреси.

Розповідає, що серцево-судинні захворювання зумовлюють близько 40% усіх випадків смерті серед населення більшості розвинутих країн Європи. 

В структурі даної патології провідне місце посідає ішемічна хвороба серця, а однією з основних причин смерті та інвалідизації хворих є гострий інфаркт міокарда.

«Ми всі повинні пам’ятати, що хворобу завжди легше попередити, а ніж потім лікувати. Саме тому не чекайте перших дзвіночків серцевих проблем і звертайтеся до лікарів для проведення профілактичних оглядів. Бережіть своє серце, хай буде воно здоровим. Тоді щасливим буде життя, щирою – усмішка і радісною – надія», –додав Беш.

Говорить, що в регіоні торік зареєстрували близько 3 тисяч інфарктів міокарду, а станом на червень 2022 року - 1 тисяча 699.

Як потурбуватися про здоров'я свого серця:

  • харчуйтеся правильно: надавайте перевагу овочам, фруктам, злакам, бобовим, горіхам, кисломолочним продуктам, нежирним сортам м’яса та риби; обмежуйте вживання жирів, масла, солодощів.
  • вживайте менше солі: приберіть сільничку зі столу, не досолюйте їжу, норма солі на добу – 5 г. або 1 чайна ложка.
  • будьте активними: 1,5 години на тиждень приділіть кардіонавантаженням, або по 30 хвилин 5 разів на тиждень займайтесь будь-якою активністю, що змушує серце битися швидше.
  • стресостійкість: уникайте стресів та вчіться справлятися з ними.
  • здоровий спосіб життя: відмовтеся від куріння та алкоголю.
  • контролюйте тиск та рівень цукру в крові. Оптимальний рівень артеріального тиску для дорослої людини становить 120/80 мм рт. ст. Оптимальний рівень цукру капілярної крові (при заборі крові з пальця) від 3,3 до 5,5 ммоль/л.
  • слідкуйте за своєю вагою.
  • регулярно проходьте медогляд та профілактичні скринінги.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: