Щонайменше 25 людей загинули через російський ракетний удар по колоні автівок на околиці Запоріжжя (оновлено)

index
Фото: Іван Федоров

Вранці у п'ятницю, 30 вересня, росіяни вдарили ракетою по гуманітарній колоні на виїзді із Запоріжжя. Люди їхали до своїх родичів на тимчасово окуповані території.

Наразі відомо про 23 загиблих та 28 поранених, повідомив очільник Запорізької обласної військової адміністрації Олександр Старух.

Що відомо?

«Усі цивільні люди, наші земляки. Горіть в пеклі, кляті рашисти»! - написав він.

Оновлено. 09:47. Заступник керівника Офісу президента України Кирило Тимошенко повідомив, що, за попередніми даними, ворог випустив 16 ракет із застосуванням ЗРК «С-300».

«Чотири ракетних удари нанесено в район авторинку, а також по пункту зосередження автотранспорту та громадян для виїзду/в’їзду на/з тимчасово окупованої території України. Там стояла колона машин з цивільними, які прямували за своїми родичами на тимчасово окуповану територію», - пише він.

Оновлено. 11:48. У Запорізькій області оголосили перше жовтня днем жалоби за загиблими внаслідок терористичного ракетного удару по гуманітарній колоні, зазначили у ОВА.

Оновлено. 11:50. У Офісі Генпрокурора заявили про 25 загиблих та майже 50 поранених через обстріл окупантами гуманітарної колони у Запоріжжі. Там також оприднили кадри із місця.

Увага! Світлини, оприлюднені нижче, можуть вразити (18+).

Оновлено. 12:19. Мер Мелітополя Іван Федоров повідомив, що станом на опівдень відомо про 25 загиблих та 62 поранених. Серед них - жінки та діти, у тому числі жителі Мелітополя.

«5-річній дитині осколок потрапив в живіт, лікарі боряться за її життя. 3-річна дитина чудом вижила, але залишилась сиротою. Постраждали волонтери, які перевозять ліки на ТОТ і евакуюють звідти людей. Звичайні люди, які їдуть підтримати родичів і повертаються назад. Ворог відразу відзвітував, що поцілив високоточною зброєю в «стратегічний об’єкт». Тож знищення мирних жителів є стратегією росії»? - сказав міський голова.

Оновлено. 13:24

«Ворог лютує та намагається помститися за нашу незламність і свої невдачі. Цинічно знищує мирних українців, адже давно втратив усе людське. Кровожерливі покидьки! Відповідатимете неодмінно. За кожне загублене життя українців!»відреагував президент України Володимир Зеленський.

Як на це відреагували в Україні та світі

У Львові кажуть, що терористичний удар по Запоріжжю - черговий доказ звірств окупантів проти українців. Міський голова Андрій Садовий заявив, що після цього лишається тільки ненависть та бажання відплати.

«Вони (росіяни - ред.) втопляться у власній крові», - відреагував мер Львова.

Зазначив, що у моменти найбільшого відчаю необхідно знаходити силу і продовжувати воювати, працювати на перемогу.

Садовий вкотре закликав українців, зокрема львів'ян, робити пожертви на благодійність та на допомогу українській армії, адже це пришвидшує перемогу.

Керівник Офісу президента України Андрій Єрмак зазначив, що Україні потрібно більше зброї, аби розправитись із ганебними окупантами.

«Черговий жахливий напад Росії на мирних жителів: цього разу гуманітарний конвой доправляв життєво важливу допомогу людям, які проживають у не підконтрольних уряду районах Запорізької області. ЄС рішуче засуджує цей жахливий напад», - відреагував Верховний представник ЄС із питань закордонних справ, політики та безпеки Жозеп Боррель.

Додав, що винних неодмінно притягнуть до відповідальності.

Розслідування

У Офісі Генпрокурора України та Службі безпеки розпочали розслудвати кримінальну справу за фактом порушення законів та звичаїв війни, заявили у обох відомствах.

У воєнній розвідці Великої Британії вважають, що те, що рф використала для удару по гумконвою ракети зі системи ППО, свідчить про нестачу у військові країни-агресорки високоточних ракет великої дальності.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: