росія заблокувала в Радбезі ООН резолюцію із засудженням "референдумів" в Україні

239537b-radbez-oon-getty

росія як постійний член Ради Безпеки ООН на засіданні в п’ятницю наклала вето на резолюцію S/2022/720 із засудженням так званих псевдореферендумів на тимчасово окупованих територіях України і вимогою виведення російських військ.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на трансляцію засідання.

Чотири країни -Китай, Індія, Габон і Бразилія – під час голосування утрималися, решта 10 членів Ради Безпеки підтримали резолюцію, підготовлену Сполученими Штатами та Албанією. Для ухвалення резолюції було б достатньо мінімум дев’яти голосів членів Радбезу без вето постійних членів.

У документі засуджується "організація росією незаконних так званих референдумів у регіонах у межах міжнародно визнаних кордонів України", які "не мають жодної юридичної сили". Також у резолюції міститься заклик до росії "негайно, повністю і беззастережно вивести всі свої збройні сили з території України в межах її міжнародно визнаних кордонів".

Під час обговорення постійний представник рф в ООН Васілій Нєбєнзя звинуватив США в "непристойності": мовляв, винесення на голосування резолюції із засудженням дії постійного члена Радбезу порушує усталену практику й провокує москву на застосування права вето.

У відповідь постпред США при ООН Лінда Томас-Ґрінфілд заявила, що резолюція буде винесена на голосування в Генеральній Асамблеї, де відсутнє право вето, щоб засвідчити, що світ "все ще на боці суверенітету й захисту територіальної цілісності".

Як пише сайт Гордон, із 23-го до 27 вересня на тимчасово окупованих росією територіях Луганської, Донецької, Запорізької і Херсонської областей провели псевдореферендуми про "приєднання" цих регіонів до росії: люди "голосували" під наглядом озброєних осіб, зокрема у квартирах, на вулицях і у наметах на ринках.

Україна й міжнародна спільнота заздалегідь заявили, що не визнають результатів цього незаконного голосування і воно не матиме жодної юридичної сили з погляду міжнародного права.

Після оголошення "результатів" псевдореферендумів низка країн, зокрема Німеччина, Італія, США, Великобританія, Сербія, Ізраїль, заявили про невизнання результатів псевдореферендумів. Великобританія першою серед західних країн ввела санкції.

29 вересня президент росії володимир путін підписав укази про визнання "державного суверенітету та незалежності" Запорізької і Херсонської областей України ("незалежність" "лднр" росія визнала 21 лютого).

30 вересня путін підписав "договори" про "входження" до складу рф тимчасово окупованих територій Донецької, Луганської, Херсонської і Запорізької областей.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: