Або путін помре від рук своїх російських побратимів, або в Гаазі, – підполковник Глен Грант

14_main-v1650349036
Фото: glavcom.ua

Можливо, росія проводить випробування суперторпеди «Посейдон» з ядерним зарядом, попереджає союзників розвідка НАТО. Водночас міністр оборони Великобританії Бен Воллес вважає вкрай малоймовірним застосування путіним ядерної зброї проти України.

ІА Дивись.info звернулася по коментар до підполковника армії Великобританії, колишнього радника міністра оборони України та радника комітету Верховної Ради з питань оборони Глена Гранта.

Глен Грант. Фото з Facebook-сторінки

«Схоже, велика частина світу налякана тим, що путін віддасть наказ про ядерний удар по Україні. Є багато вагомих причин, чому він цього не зробить, і деякі, чому він може. Перша полягає в тому, що хоча путін має жагу до смерті, я сумніваюся, що люди з його оточення, або їхні дружини та сім’ї настільки ж сильно поділяють його злі бажання. По-друге, Захід і особливо США уважно спостерігають за ядерними об'єктами, і будь-який рух, спрямований на вилучення зброї зі сховищ, буде негайно помічено супутниками, призначеними саме для цього. Тоді б путіна прямо попередили. По-третє, така зброя практично не використовується на полі бою. Велику ядерну зброю, понад 1 кт, було б важко використовувати в бою, оскільки вона вбила б обидві сторони. Її можна було використати проти міста, але тоді НАТО негайно втрутився б. Маленька тактична зброя просто створила б безлад на землі, і з нею потрібно було б боротися. Радіація однаково впливала б на обидві сторони. Ті, хто воює біля цього або в цьому, гинуть швидше, ніж зазвичай. А у росіян немає техніки, тож вони, ймовірно, почали б панікувати й тікати. Українці прийняли б смерть за свою країну, щоби насправді стати сильнішими», – каже підполковник Глен Грант.

Водночас він переконаний, що єдине, чого може досягнути президент рф – це поразки.

«З іншого боку, путін дуже програє і він це знає. Він або помре від рук своїх російських побратимів, або в Гаазі, засуджений як масовий убивця. Йому нічого втрачати, і з кожним днем дедалі більше, оскільки українські сили стають сильнішими та кращими. Але я все одно вважаю, що шанси застосувати цю зброю низькі», – резюмував військовий експерт.

Нагадаємо, 21 вересня під час відеозвернення, в якому йшлося про часткову мобілізацію в рф, володимир путін також пригрозив західним країнам застосуванням ядерної зброї, звинувативши саме їх у ядерному шантажі.

«У хід пішов і ядерний шантаж. Йдеться не тільки про заохочувані Заходом обстріли Запорізької атомної електростанції, що загрожує атомною катастрофою, а й про висловлювання деяких високопоставлених представників провідних держав НАТО щодо можливості та допустимості застосування проти Росії зброї масового ураження – ядерної зброї.

Тим, хто дозволяє собі такі заяви щодо росії, хочу нагадати, що наша країна також має в своєму розпорядженні різні засоби ураження, а за окремими компонентами – і більш сучасні, ніж у країн НАТО.

У разі загрози територіальній цілісності нашої країни, для захисту росії і нашого народу ми, безумовно, використаємо всі наявні в нашому розпорядженні засоби. Це не блеф», – сказав путін.

Безумовно, подібні заяви не могли залишитися без уваги. Низка світових політиків відреагувала на слова російського президента, назвавши подібні заяви ескалацією конфлікту.

Тим часом італійська газета La Repubblica оприлюднила дані розвідки НАТО про зникнення з бази атомного підводного човна РФ «Бєлгород», оснащеного торпедою «Посейдон» з ядерною боєголовкою, здатною викликати «радіоактивне цунамі».

БС-329 «Бєлгород» – російський атомний підводний човен спеціального призначення, носій безпілотних підводних апаратів типу «Посейдон» та автономних глибоководних станцій, входить до складу головного управління глибоководних досліджень мо рф. Побудована на суднобудівному заводі «Севмаш» у 1992-2020 роках, спочатку будувалася за проєктом 949А «Антей».

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: