Німеччина, Данія та Норвегія передадуть Україні 16 словацьких гаубиць

Zuzana-2

Німеччина, Данія та Норвегія з наступного року передадуть україні 16 словацьких броньованих гаубичних артилерійських систем Zuzana-2.

Про це повідомила міністр оборони Німеччини Крістін Ламбрехт, яка відвідала Україну цими вихідними, вперше після російського вторгнення у лютому, пише The Defense Post.

Німеччина, Данія та Норвегія домовилися про спільне фінансування закупівлі словацьких гаубиць Zuzana-2 на суму 92 мільйони євро (90,2 мільйона доларів).

Вони будуть вироблятися в Словаччині, а поставки в Україну почнуться в 2023 році.

Нова обіцянка все ще не відповідає тим, про що просила Україна. Київ неодноразово запитував у Німеччини бойові танки Leopard, але уряд канцлера Олафа Шольца відмовлявся.

Шольц заявив, що не хоче самостійно займатися постачанням зброї і прийматиме рішення лише після консультацій зі своїми західними союзниками.

Виступаючи в ефірі громадського мовника ARD, Ламбрехт знову захистила поставки зброї Берліном в Україну, наголосивши, що Німеччина робить багато для підтримки Києва.

«Ми продовжуватимемо співпрацювати різними способами і знову — як і досі — працюватимемо разом з партнерами», — сказала вона в шоу «Bericht aus Berlin».

Вона також наполягав на тому, що Німеччина не стане прямою стороною конфлікту.

«Це дуже ясно — для уряду Німеччини, а також для всього НАТО: ми не станемо стороною війни», — сказав Ламбрехт.

Її візит у суботу до південного портового міста Одеса відбувся через день після того, як президент росії володимир путін оголосив про анексію чотирьох українських областей.

Анексію одностайно засудили союзники України, зокрема Німеччина.

Ламбрехт розповіла, як під час її візиту спрацювали сирени повітряної тривоги.

«Ми пережили це двічі за кілька годин, і нам довелося переїхати в бункер. А для людей там це реальність», – сказала вона в ефірі ARD. «Це повсякденне життя».

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: