«Вічного польоту, полковнику Матюшенку!»: над Чорним морем загинув керівник «Привидів Києва»

big

Загинув полковник Михайло Матюшенко, який з перших днів повномашстабного російського вторгнення в Україну очолював групу льотчиків - «Привидів Києва».

«Дід» – таким був його позивний – віддав своє життя у небі над Чорним морем, однак прощання із ним відбудеться через кілька місяців.

Поховають українського захисника у рідній Бучі на Київщині, третього жовтня, повідомив міський голова Анатолій Федорук.

Полковник загинув у повітряному бою 26 червня нинішнього року. Йому було 60 років. Військовий льотчик керував багатьма типами військових та цивільних літаків. Служив у різних військових частинах, а до війни працював керівником однієї з українських авіакомпаній.

Фото: Анатолій Федорук, міський голова Бучі

«Був успішною людиною і ніколи не хвалився тим, чим займається насправді. Маючи активну громадянську позицію, очолював громадське формування охорони правопорядку», - ділиться мер.

І каже, що з приходом полковника Матюшенка до керівництва 40 бригада тактичної авіації не зазнавала втрат у повітрі. Отже, всі пілоти із «Київських привидів» поверталися живими. Однак на початку літа із чергового вильоту сам льотчик не повернувся. Його довго шукали.

Це була його остання місія. Йдеться про рішення полковника посилити південний та східний фронти.

«Так почалася нова операція. Для Михайла Матюшенка це була остання місія. Він не повернувся з чергового вильоту, і його довго шукали», – написав Федорук.

Побратими льотчика згадують: в одну із ночей «Дід» кинувся у повітряний бій на Л-39, імітуючи атаку МіГ-29 на пару Су-30.

«І що ви думаєте? Вони відступили!» – діляться колеги полеглого Героя.

Прощалися із Героєм у понеділок, 3 жовтня, о 14:00. Поховали льотчика на Алеї Героїв у Бучі, що на вулиці Депутатській, 1.

«Вічного польоту вам, полковнику Матюшенку!» - пише Федорук.

Довідка

«Київські привиди» - збірний образ українських воєнних льотчиків. Уперше про них заговорили на початку повномасштабного російського вторгнення, 24 лютого. У перші 30 годин бойових дій один із льотчиків збив шість ворожих повітряних цілей. Ідеться про два штурмовики росіян Су-35, два літаки Су-25, один Су-27 та один Міг-29 окупантів.

Через кілька місяців у Генеральному штабі Збройних сил України зробили заяву, що цей образ створили самі українці. Пояснили це після того, як британська газета The Times припустила, що Привидом Києва є Герой України майор Степан Тарабалка, який загинув у повітряному бою із окупантами 13 березня.

«Це радше збірний образ пілотів 40-ої бригади тактичної авіації Повітряних сил, які захищають небо столиці», - розповіли військові.

До слова, станом на 3 жовтня українські воїни вже ліквідували декілька сотень ворожих цілей у повітрі. Це 265 літаків загарбників, 1026 безпілотників, 228 гелікоптерів та 176 засобів ППО.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: