Догхантери активізувалися: як вберегти тварину від небезпеки

собака6
Фото Микити Печеника, ілюстративне

Догхантери у Львові продовжують «тихе полювання». Через що місцеві зооактивісти знову б‘ють на сполох, адже під приціл потрапляють не лише безпритульні, але й домашні тварини. Так мешканці Сихова уже рік намагаються притягнути винних до відповідальності.

Львів’янин Андрій Білинський розповідає, що жертвою догхантера стала і його собака Мікуся. За його словами, чотирилапого отруїла сусідка Алла, яка вже давно полює за безпритульними мешканцями району. Місцеві жителі неодноразово ставали свідками жорстокого поводження жінки з тваринами та переконані, що смерть чотирилапих на її руках.

«Спершу мою заяву правоохоронці відмовились приймати. Лише згодом численні звернення, свідчення сусідів та зібрання під райвідділом небайдужих змусили поліцію зареєструвати звернення про отруєння мого собаки до ЄРДР та почати досудове розслідування справи», - розповідає чоловік.

Андрій зазначає, що поліція опитала кількох свідків, вилучила фарш, у якому, можливо, була отрута, та скерувала на проведення експертизи до інституту харчових добавок. Опісля справа затихла.

У своєму коментарі ЗМІ на сьогодні вже колишній керівник Сихівського райвідділу поліції Іван Іваночко розповів, що в поліції очікують на результат експертизи імовірно отруєного м’яса, щоб продовжити розслідування. Однак упродовж 10 місяців результату досі немає. 

«Вже майже пів року мені не надають справу для ознайомлення, намагаючись приховати злочинні дії догхантера та пом'якшити її вину. Оскільки справу порушили за частиною 1 , а не за 3 статтею 299 КК України, що є грубим порушенням», - переконаний Андрій.

Злочини догхантерки Алли підтверджує і сусідка Андрія Білинського Катерина Качмарик. Вона розповідає, що після полювання на собак зловмисниця взялася за котів.

«Ми неодноразово спостерігали, як Алла їх підгодовувала в дворі. Але всі знають про те, що котів вона терпіти не може. А вже незабаром у мікрорайоні почався масовий котячий похорон. Мешканці почали знаходити мертвих тварин буквально щоранку. Картина не з простих - витягнуте неживе тіло, а біля нього піна червоного кольору», - пригадує Катерина.

Услід за Андрієм жінка також вирішила подати заяву про масове винищення котів. Утім, у райвідділі приймати заяву жінки відмовилися, мовляв, потрібні докази. Зокрема відео того, як догхантер шкодить тваринам.

«Через деякий час після моїх візитів та прохань прийняти заяву, її прикріпили до справи Андрія Білинського. Тобто з двох абсолютно різних справ зробили одну», - заявляє Катерина.

Уже майже рік мешканці району чекають на результати експертизи, щоб покарати винних.

Роз’яснення від адвоката

Адвокатка Каріна Романишин зазначає, що на законодавчому рівні встановлено строк для проведення експертизи, який не повинен перевищувати 90 днів. Однак також встановлено, що у разі значного завантаження експерта (за наявності у нього понад 10 справ) цей строк може бути продовжено.

«При цьому, також потрібно враховувати, що у строк проведення експертизи не включається строк виконання клопотань експерта, усунення недоліків, допущених органом, який призначив експертизу та залучав експерта», - розповідає вона.

фото - Волинь Infa

Проблема довготривалого проведення експертизи існує вже досить давно. Водночас на сьогодні спостерігається ще більша завантаженість експертів, адже багато судово-експертних установ опинилися на тимчасово окупованих територіях, через що ці всі справи було розподілено та передано до інших областей.

«З моєї практики тривалість однієї експертизи в середньому становить близько одного року, а подекуди справа затримувалась на експертизі і два роки. І такі строки зумовлювалися значною завантаженістю експертів», - ділиться адвокатка.

Також Каріна Романишин зазначає, що об’єктом проведення експертизи є матеріали досудового розслідування, тому є цілком логічним, що чоловіку не дають ознайомитися із матеріалами справи, адже такі перебувають на експертизі.

«Щодо кваліфікації злочину, то в даному випадку справа відкрита за заявою чоловіка щодо отруєння його собаки. Тобто злочин скоєний щодо однієї тварини, тому й кваліфікували за частиною першою статті 299 КК України», - продовжує адвокат.

Попри це,  ст. 217 КПК України дозволяє об’єднувати матеріали досудового розслідування в одне провадження щодо однієї особи, підозрюваної у вчиненні кількох кримінальних правопорушень.

«З огляду на це, цілком ймовірно, що за наявності доказів жорстокого поводження з двома або більше тваринами, за результатами розслідування слідчим або прокурором буде змінено кваліфікацію злочину з частини першої на частину третю статті 299 КК України», - підсумовує Романишин.

Посилена відповідальність за жорстоке поводження з тваринами

З 2021 року в Україні діє посилена кримінальна та адміністративна відповідальність за жорстоке поводження з тваринами. Зокрема зросли розміри штрафів та заборонили пересувні зоопарки, а ще використання тварин у рекламі.

Засновниця екологічної громадської організація «Зелена сила» Андріана Байло зазначає, що Закон про захист тварин від жорстокого поводження спрямований на те, щоб захищати тварин від страждань і загибелі. Відтак законом забороняється бити, вбивати, знущатися та утримувати чотирилапих в неналежних умовах, залишати напризволяще тощо.

Фото - Novyny LIVE

«Важливим є те, що закон криміналізує жорстоке поводження з тваринами, якщо вони загинули або зазнали каліцтва. А також притягує правопорушників до адміністративної  відповідальності, якщо випадок з менш фатальними наслідками»,  - зазначає вона.

Упродовж останніх років люди дедалі частіше реагують на випадки жорстокого поводження з тваринами. Зокрема слідкують за незаконною діяльністю догхантерів. 

«Наприклад, нещодавно притягнули до кримінальної відповідальності на термін до 5 років вбивцю павича з Чернівців, а минулого місяця вбивцю собаки у Житомирській області на такий же термін», - зазначає зоозахисниця.

Попри це посилення кримінальної та адміністративної відповідальної за жорстоке поводження з тваринами не надто лякає винищувачів безпритульних. Їх, як і раніше, залишається чимало. А винні і досі залишаються непокараними.

«На жаль, постійно з‘являються повідомлення про отруєних тварин. Є маса звернень в правоохоронні органи, але, на жаль, жодного догхантера наразі не притягнуто до відповідальності. Я впевнена, якби поліція постаралася та розкрила хоча б один такий злочин, то випадків отруєння тварин значно поменшало б. Вбивство чотирилапих догхантерами несе масу загроз. Серед них і неймовірний біль власників від втрати улюбленця, небезпека для психіки людей, зокрема дітей від побаченого. Адже це дуже страшне видовище, коли тварина в конвульсіях помирає. А найгірше - діти, бавлячись з твариною, можуть контактувати з розкиданою отрутою», - розповідає Андріана Байло.

Як вберегти тварину від дій догхантерів

Догхантери є членами міжнародного руху, які вважають бездомних тварин небезпечними, тому і вирішують самостійно їх винищити. Тваринні маніяки діють за перевіреною схемою. Зокрема розкидують отруйні речовини, а подекуди навіть м'ясо з голками чи битим склом. Натомість виправдовують це тим, що бездомним на землі не місце.

Ветеринар Владислава Бондар розповідає, щоб не стати жертвою догхантерів, слід не давати тварині підбирати на вулиці різні предмети (палки, листя, екскременти інших тварин, їжу). Це не лише врятує тварину від отруєння, а й унеможливить розвиток інших патологічних процесів у організмі, таких як панкреатит, гастрит, інородні предмети та інфекції від інших тварин.

фото - Depo.Київ

«Дуже часто догхантери використовують два види отрути: ізоніазид (тубазид) та гемолітичні отрути. Ізоніазид - це головна речовина у складі людських таблеткок від туберкульозу. Наразі кожна людина може купити їх в звичайній аптеці і без рецепту, тому для «мисливців за тваринами» - це «золото». Догхантери кладуть ці таблетки у ковбасу, сосиски, м'ясо та розкидують на вулиці. Навіть одна таблетка ізоніазиду може призвести до летального випадку у собаки», - зауважує він.

Ненависники тварин не рідше використовують і гемолітичні отрути, які призначені для гризунів. Купити та розкидати їх по вулиці також може будь-хто. При поїданні маленьких доз - важкого стану у тварини не буде, але поступово руйнуватимуться червоні тільця крові (еритроцити).

Також щоб убезпечити домашнього улюбленця варто звернутися до кінологів, які вчат як власника, так і тварину нічого не підбирати на вулиці або носити спеціальні прогулянкові намордники. Тварина в них спокійно дихає, може відкрити морду, а от вже підібрати отруту не зможе.

«Утім, якщо вже виникла підозра на отруєння, тварину необхідно одразу відвезти до ветеринарної лікарні. А ще краще зателефонувати фахівцеві, щоб встигнути вчасно надати першу медичну допомогу тварині. Адже в боротьбі за життя чотирилапого важлива кожна хвилина», - підсумовує ветеринар.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: