Нобелівську премію миру присудили представникам України, росії та білорусі

FedHjMiXoAEJl2h

Нобелівську премію миру у 2022 році отримали українська організація «Центр громадянських свобод», Організація з прав людини із рф та білоруський політв'язень Алесь Бяляцкі

Про це йдеться на сторінці Нобелівського комітету, пише УП.

Організація «Центр громадянських свобод» була заснована у Києві в 2007 році.

Основню діяльністю центру було зміцнення українського громадянського суспільства та тиску на владу, щоб зробити Україну повноцінною демократією.

Після початку повномаштабної війни «Центр громадянських свобод» бере участь у виявленні та документуванні військових злочинів РФ проти українського цивільного населення.

У співпраці з міжнародними партнерами центр відіграє новаторську роль у притягненні винних до відповідальності за скоєні злочини.

Алесь Бяляцкі отримав нагороду за боротьбу за права людини та демократію в білорусі.

За часів СРСР в середині 1980-х років він став одним з ініціаторів демократичного руху в білорусі.

У 1996 році він заснував організацію «Весна» у відповідь на диктаторські поправки в конституцію, які надали необмежену владу тепер самопроголошеному президенту лукашенку.

Алеся Бяляцкі неодноразово намагались змусити замовкнути, він перебував у в'язниці з політичних мотивів з 2011 по 2014 рік, його також заарештували у 2020 році після масових протестів у Білорусі, він і досі знаходиться у в'язниці.

Правозахисна організація «Меморіал» рф була заснована в 1987 році правозахисниками колишнього Радянського Союзу, які прагнули гарантувати, що жертви гноблення комуністичного режиму ніколи не будуть забуті. Серед засновників були лауреат Нобелівської премії миру Андрій Сахаров і правозахисниця Світлана Ганнушкіна. «Меморіал» заснований на уявленні про те, що протистояння минулим злочинам має важливе значення для запобігання новим.

Після розпаду Радянського Союзу «Меморіал» став найбільшою правозахисною організацією в Росії. Крім створення центру документації жертв сталінської епохи, «Меморіал» зібрав і систематизував інформацію про політичні репресії та порушення прав людини в Росії. «Меморіал» став найавторитетнішим джерелом інформації про політв'язнів російських СІЗО. Організація також була в авангарді зусиль, спрямованих на боротьбу з мілітаризмом і просування прав людини та правління, заснованого на верховенстві права.

Діячі громадянського суспільства в росії протягом багатьох років зазнавали погроз, ув’язнень, зникнень і вбивств. У рамках переслідування «Меморіалу» з боку уряду цю організацію спочатку назвали «іноземним агентом». У грудні 2021 року влада вирішила примусово ліквідувати «Меморіал», а документаційний центр закрити назавжди

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: